САЩ обвиниха Асад, че е използвал и зарин

САЩ обвиниха Асад, че е използвал и зарин | StandartNews.com

Съединените щати смятат, че при предполагаемата атака с химическо оръжие на 7 април в град Дума, край сирийската столица Дамаск, е бил използван не само хлор, но и зарин, заяви представителка на администрацията, цитирана от Франс прес.

Тя припомни, че наличните информации говорят за употреба на хлор, но има важни индикации, които загатват, че е бил използван зарин - по-мощен нервнотоксичен агент. Цитираната представителка на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, пожелала да запази анонимност, посочи големия брой жертви и симптомите на пострадалите хора.

Толкова сериозни симптоми не може да бъдат предизвикани от хлор, а от нервнотоксични агенти, отбеляза тя.

Западните страни на няколко пъти осъдиха предполагаема употреба на хлор от сирийския режим. Използването на зарин, за което бе съобщено при нападение в град Хан Шейхун преди година, стана причина за американски удари по Сирия, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че екип на Организацията за забрана на химическите оръжия вече е в Сирия, за да разследва предполагаемата химическа атака в Дума. Той обаче има за цел да установи какво вещество е било използвано при нападението, а не кой е неговият извършител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай