САЩ и Русия против кюрдска автономия в Сирия

САЩ и Русия против кюрдска автономия в Сирия | StandartNews.com

САЩ се обявяват за единна Сирия и не подкрепят кюрдска автономия, заяви държавният секретар Джон Кери на пресконференция с руския му колега Сергей Лавров. Двамата говориха след 12-часови преговори в Женева. Сирийският конфликт бе централна тема на диалога. Кери окачестви разговорите като конструктивни и отбеляза, че експерти от двете страни ще продължат консултациите в следващите две седмици.

"Ние сме за единна Сирия. Не подкрепяме инициативата за независимост на кюрдите. Работата с тях, с някои елементи на кюрдските сили, е много ограничена", каза Кери. Той добави, че контактите с кюрдите се водят в тясно сътрудничество с Турция, "за да се наложи пълното и ясно разбиране на правилата, които се оформят в сътрудничество с кюрдите".

Кюрдите трябва да участват пълноценно в политическите процеси по решаването на сирийските проблеми, като останат в рамките на сирийската държава, заяви на свой ред Сергей Лавров. "Що се отнася до различните аспекти на турското присъствие на сирийска територия, включително и кюрдския фактор, за който толкова много се пише в момента, с американските си колеги потвърдихме необходимостта спешно да се поднови политическият процес, в който да участват всички страни по сирийския въпрос. Аз съм убеден, че кюрдите трябва да бъдат пълноценно представени в процеса, да останат част от сирийската държава и от решението на проблема, а не фактор за разединение в Сирия, защото това би задействало в региона верижна реакция, от която никой не е заинтересован", подчертава първият дипломат на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай