РОКАДА! Тръмп смени държавния секретар и шефа на ЦРУ /ОБНОВЕНА/

За пръв път жена поема разузнаването

РОКАДА! Тръмп смени държавния секретар и шефа на ЦРУ /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. Това съобщиха официални представители от Белия дом, цитирани от в. "Вашингтон Поуст". Самият Тръмп потвърди информацията в Туитър.

Още в края на лятото на 2017 г. се заговори, че Тилърсън може да подаде оставка или да бъде уволнен от президента. Новият дипломат №1 на САЩ ще бъде директорът на ЦРУ Майк Помпео, а неговото място за първи път заема жена - Джина Хаспъл, която бе зам.-директор на управлението. Вестникът отбелязва, че администрацията на президента организира голяма промяна в екипа за национална сигурност на фона на информацията за предстояща среща с КНДР.

"Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа. Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му. Джина Хаспъл ще е новият директор на ЦРУ - първата жена на поста. Честито на всички", написа Тръмп в социалната мрежа Туитър. Съветник на Тилърсън заяви, цитиран от АП, че Тръмп не е обяснил причината за решението си на държавния секретар. По думите на съветника Тилърсън искал да остане на поста. От своя страна Тръмп заяви, че решението за уволнението е лично негово. "Сега Тилърсън ще бъде много по-щастлив. Различно мислене с Тилърсън, добра химия с Помпео", добави президентът в Туитър.

Още миналия петък Тръмп поискал Тилърсън да се оттегли. Димломат №1 на САЩ бе принуден да съкрати обиколката си в Африка и онзи ден се завърна във Вашингтон.

По-късно Тръмп обясни, че има „сходен мисловен процес" с Помпео, докато е имал разногласия с Тилърсън. „Всъщност, ние се разбирахме доста добре, но имахме разногласия по някои въпроси", заяви американският президент. „Ако погледнем сделката с Иран, аз мисля, че тя е ужасна... Така че ние не мислим еднакво", добави още той.

Що се отнася до Помпео, Тръмп похвали новия Държавен секретар за неговата „огромна енергия и огромен интелект". Според думите на американския президент, двамата винаги имат близки позиции и винаги са имали добри отношения и това е станало причина за назначението.

Според източник на Fox News, американският държавен глава се е решил на рокадата заради предстоящата среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун". „Президентът искаше да формира новия си екип преди предстоящите разговори със Северна Корея и различните търговски преговори", е заявил служителят на Белия Дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай