Още разкрития около скандала с Facebook, Зукърбърг дава показания в Сената на САЩ

Още разкрития около скандала с Facebook, Зукърбърг дава показания в Сената на САЩ | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената, предаде Асошиейтед прес.

Зукърбърг ще се яви на рядко съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април.

Фейсбук изтри акаунти и страници, свързани с "фабрика за тролове"

Отделно той ще се яви и на заседание на комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на 11 април.

Американските конгресмени поискаха да разговарят лично с шефа на Facebook след разкритията, че свързаната с Тръмп фирма за политически консултации "Кеймбридж Аналитика" се е сдобила неправомерно с личните данни на десетки милиони потребители на Facebook без тяхно разрешение с намерението да повлияе на хода на президентските избори от 2016 г.

Facebook вече привлече внимание върху себе си, след като руснаци използваха тази и други социални мрежи за намеса в същите избори.

Техническият директор на Facebook Майк Шрьопфер призна в блога си, че засегнатите от "Кеймбридж Аналитика" потребители на Facebook са 87 милиона, а не 50 милиона, както се говореше досега, предаде Франс прес.

През 2014 г. "Кеймбридж Аналитика" е пуснала психологическа анкета във Facebook , на която отговорили 270 000 души и чрез нея получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели.

Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай