ОБЗОР: Стрелецът от Флорида минал военно обучение

ОБЗОР: Стрелецът от Флорида минал военно обучение | StandartNews.com

Американските власти и медии разкриха подробности за масовата стрелба в училището в щата Флорида в деня на Свети Валентин, пише британският в. "Гардиън".

Потвърдена е смъртта на 17 души при стрелбата в "Марджъри Стоунман Дъглас" в град Паркленд. Сред загиналите има деца и възрастни хора. Нападателят влязъл в сградата в сряда следобед местно време и открил огън. Телата на 12 души са открити в училището, двама души са убити извън сградата, един на улицата, а двама починали в болница от получените рани. Установена е самоличността на 12 от убитите. Имената им не се разкриват, но полицията съобщи, че сред жертвите е треньор по американски футбол. 15 души са приети в болница - петима са с опасност за живота, а състоянието на останалите е стабилно.

Час след началото на кървава баня убиецът е арестуван на мястото на атаката. Това е 19-годишният Никълъс Крус, бивш възпитаник на училището. Вчера срещу него бяха повдигнати 17 обвинения в предумишлено убийство.
При нападението Крус бил въоръжен с полуавтоматична пушка AR-15 и с "много пълнители", обявиха от полицията. Той също така носил противогаз и димни гранати. Нападателят умишлено задействал алармата в училището, за да принуди децата да напуснат стаите. След стрелбата Крус се опитал да избяга, смесвайки се с учениците. Полицията обаче го арестувала, след като прегледала охранителните камери. Нападателят бил качен в линейка и откаран в болница, защото имал проблеми с дишането. След направените прегледи, вчера той бил преместен в ареста.
Крус бил изключен от училището по дисциплинарни причини. Учител в "Марджъри Стоунман Дъглас" заяви, че служителите били предупредени да не го пускат в комплекса. По непотвърдена информация Крус бил лекуван, защото страдал от психически заболявания. Според АП тийнейджърът бил изключен след сбиване с новия приятел на бившето му гадже.

Съученици на Крус разказаха, че много ученици предсказали, че той може да "направи нещо", с което да ги нарани. Според тях убиецът и преди носил оръжия в училището. Ученик разкри, че на телефона си Крус имал много снимки с оръжия. Той притежавал оръжия от най-малко две години, бил влюбен в тях. Ученици разказаха още, че 19-годишният, чиято втора майка починала миналия ноември, често говорил за оръжия. Освен това бил малко откачен.
Според друг ученик Крус имал желание да се присъедини към армията, обичал да ходи на лов. Източници от Пентагона разкриха, че роденият през 1998 г. Крус участвал в младежката федерална програма за военно обучение Junior Reserve Officer Training Corps, спонсорирана от въоръжените сили на САЩ в средните училища. Целта й е да развива различни умения, включително и военни.

Тийнейджърът имал големи имал проблем с поведението си. Преди около 9 месеца заплашил, че "един ден" ще убие полицаи, защото те "преследват добрите хора". Той казал още, че иска да "убие колкото се може повече хора".
Това е 18-ият случай на стрелба в училище в САЩ тази година, според организацията за контрол върху оръжията "Евритаун фор гън сейфти". В тази цифра се включват самоубийства и инциденти, при които няма ранени, както и случаи като този през януари, когато 15-годишен уби двама ученици в гимназия в Кентъки. Трагедията във Флорида е също така осмата най-кръвопролитна масова стрелба в съвременната история на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай