Ердоган: „Това е ново начало за Турция и САЩ"

Ердоган: „Това е ново начало за Турция и САЩ" | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп посрещна Реджеп Ердоган и му оказа изключително уважение. Той посрещна  турския президент на входа на Белия дом. Това е първата среща между двамата държавни глави.

Ердоган и Тръмп обсъдиха ситуациятя в Сирия.

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха…В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", каза американският президент.

"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", заяви Тръмп.

След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове.

Тръмп е категоричен, че САЩ ще помага за намаляване на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там.Той заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма.

„Бих искал да благодаря на президента Тръмп за това топло посрещане. Очаквам го с нетърпение, заедно с цялото му семейство в Турция ", каза Ердоган.

Миналата седмица турският лидер изрази вяра, це на посещението му във Вашингтон е едно ново начало в отношенията между Турция и САЩ.

Според неговите думи в неделя в преговорите ще се  засегне и въпросът за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай