Белият дом натъжен от потвърждаването на смъртта на журналиста Джамал Хашоги

Белият дом натъжен от потвърждаването на смъртта на журналиста Джамал Хашоги | StandartNews.com

Белият дом каза, че е натъжен от потвърждаването на смъртта на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, предаде ДПА.

"С прискърбие чуваме потвърждаването на смъртта на г-н Хашоги и поднасяме най-дълбоките си съболезнования на неговото семейство, годеница и приятели", каза говорителката на американското президентство Сара Сандърс в изявление.

"Ще продължим да следим внимателно международните разследвания на този трагичен инцидент и да призоваваме за правосъдие, което да е навременно, прозрачно и в съответствие с всички надлежни процедури", обеща Сандърс. Тя отбеляза, че Саудитска Арабия "предприе действия срещу идентифицираните досега заподозрени".

Тази нощ Саудитска Арабия обяви, че Хашоги е починал при сбиване в нейното консулство в Истанбул. Разследванията на случая продължават, като до момента са били задържани 18 саудитски граждани. Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени.

Американски конгресмени поставиха под съмнение саудитските обяснения, че Хашоги е починал при сбиване.

"Да кажа, че съм скептичен към новата саудитска версия, би било прекалено сдържано от моя страна", коментира в Туитър влиятелният републиканец Линдзи Греъм. Той допълни, че му е трудно да определи най-новото обяснение като правдоподобно.

Демократът Адам Шиф също постави под съмнение достоверността на саудитската версия. "Ако (Хашоги) се е бил с онези, изпратени да го задържат насила, залогът е бил неговият живот. Трябва да бъде потърсена отговорност от (Саудитска Арабия). Ако администрацията (на президента Доналд Тръмп) не поеме лидерска роля (по въпроса), то тогава Конгресът трябва да го направи", призова Шиф.

"Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги

Друг американски конгресмен демократ, Ерик Суолуел, попита: "Къде е тялото?" Тялото на Хашоги трябва да бъде предадено незабавно на неговото семейство, призова той в Туитър.

Преди Саудитска Арабия да потвърди официално смъртта на журналиста, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да обмисли санкции срещу нея във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Прекалено рано е да кажем какви може да са последиците от инцидента, каза президентът на САЩ при посещение в щата Аризона. Той все пак спомена за възможни санкции, но допълни, че Конгресът трябва да участва в определянето на американския отговор.

Преди това държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че администрацията на Тръмп ще обмисли широк набор от мерки, ако бъде установено, че представители на саудитските власти са замесени в (към онзи момент) предполагаемото убийството на Хашоги, предаде Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай