В Брюксел коронясаха София за Европейска столица на спорта

В Брюксел коронясаха София за Европейска столица на спорта | StandartNews.com

С тържествена церемония София бе официално коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в препълнената Голяма зала на Европейския парламент в Брюксел избухнаха в аплодисменти в мига, в който представители на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова. До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали българската столица да получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и Елен Герджиков - председател на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и др.

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който екипът на София2018 презентира дейността си по инициативата и информира за намеренията си през следващата година, съобщава www.sofia2018.bg. Видеопосланието изтъква основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи.

„София, един от най-зелените, древни и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „Обичам спорта, обичам София!", заяви в краткото си приветствие към стотиците присъстващи в залата Йорданка Фандъкова. "От името на Общината и от името на всички жители на българската столица искам да благодаря за голямата чест и да уверя, че София ще бъде една от най-добрите европейски столици на спорта. Поемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен," каза още Фандъкова, а посланието й бе изпратено с продължителни аплодисменти. Кратко приветстивие отправи и Йордан Йовчев, който също обеща София да бъде най-добрата европейска столица на спорта.

На събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата. Отчет за дейността си направиха членовете Управителния борд на АCES Europe, сред които е и Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018. Базираната в Брюксел нестопанската организация всяка година от 2001 г. насам определя европейска столица, град, общност и селище на спорта. Пред препълнената зала за пореден път Андрей Ковачев изнесе прочувствена реч за ролята на спорта за бъдещето на обединена и силна Европа. Евродепутатът е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди три години званието Европейска столица на спорта. Всеки един от присъстващите в залата получи символичен подарък шалче и сувенири от София – Европейска столица на спорта.

Наплив от желаещи титлата, вече са ясни евростолиците на спорта за 2021 и 2022 г.

Междувременно бяха обявени и новите столици на спорта. След София през  2018 г. за 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 за Малага (Исп). Тази вечер в Брюксел стана официално ясно, че Лисабон ще е спортна столица на континента през 2021 г., а през 2022 Хага. Интересно е, че АCES Europe за трети пореден път прави изключение от традицията да определя по една европейска столица на година. След като през 2014-а София и Марсилия бяха с толкова близки показатели, че наложиха изключение от правилото, после това се повтори за Будапеща и Малага, а сега за Лисабон и Хага. Така Европа вече знае своите спортни столици 5 години напред, което пък дава възможност за по-продължителни кампании и инвестиции в отделните градове.

По-рано през деня шефът на ACES Europe – асоциацията определяща европейските градове и столица на спорта – похвалиха София за стореното през трите години подготовка. Това стана на импровизирана пресконференция часове преди началото на годишната Гала церемония на организацията в залата на Европарламента в Брюксел.

„В последните 2-3 години екипът в България работи много активно, като особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни градове, заслужили това признание," заяви Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година определя европейска столица, град, общност и селище на спорта. „Представители на няколко следващи столици на спорта, сред тях и Малага вече намекнаха, че са поуплашени от нивото, което ще остави след себе си София," каза още Лупатели, като призна, че всички чуждестранни гости са останали възхитени от Спектакъла в НДК миналия уикенд.

Кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова от своя страна обяви, че София приема титлата като признание,  но и като отговорност. „Уверихме се колко много хора увлича инициативата и искаме да я превърнем в устойчив модел, който да остане в полза на столичани и след 2018 г. Отново приемаме положителните оценки тук като важно признание за България, която през следващата година поема Европредседателството, а същевременно
нейната столица ще бъде и Европейска столица на спорта. Виждам, че общинските съветници и ръководството на Общинския съвет са ангажирани с каузата по този така важен за бъдещите поколения проект. Титлата е висока оценка за стремежа ни кат  цяло да се промени отношението на хората към спорта и час по-скоро да се предоставят повече възможности за спорт, здравословен живот и физическа активност на населението," заяви Фандъкова.

„Стотици хиляди се включиха досега в инициативата, организирани бяха над 200 състезания, празници, спортни фестивали. Следващата година също е изпълнена с активности и възможности за столичани и гостите на София за  активен и здравословен начин на живот. Започваме още на 4 януари със зимни предизвикателства, на 13 януари е Витоша зимен фест. Искаме час по-скоро планината да стане по приветлива и достъпна. Най-екологичен достъп до планината осигуряват лифтовете, съобразени с всички екологичните оценки и предписания. Гарантираме, че Столична община няма да допусне никакво строителство на Витоша, освен за спорт, туризъм и екологичен достъп. Искам да благодаря на нашите големи спортисти, шампиони и медалисти, които и сега са тук с нас и които увличат младите със своя пример и с това, че застават за инициативата. Наред с това, нека не забравяме, че София ще домакинства на много големи шампионати през 2018 г. – Световните първенства по волейбол за мъже и по художествена гимнастика, големият международен турнир по тенис с  участието на Григор Димитров в Арена Армеец през февруари, няколко европейски първенства и др. Тези стартове също увличат младите с големите звезди, които участват в тях. Наред с това стартирахме проект за подпомагане на столичните клубове, като Столична община удвоява директната финансова помощ за следващата година. Започнахме работа по важния проект, който иницирахме за строителство на спортни зали в училищните дворове, за да може в следващите години те да отговорят на острата нужда от спортна база по районите," каза още Фандъкова.

Стана ясно, че още тази зима Столична община ще построи детски влек, за да подпомогне ски-училищата и заниманията на малките ученици на Витоша.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков разясни подробности за инфраструктурните проекти, като напомни, че градската управа няма да позволи промяната на предназначението на спортните бази по паркове и градини. Голямата ни цел със София – Европейска столица на спорта е да поставим основа на един устойчив модел, който да остане в полза на гражданите и гостите на града, искаме да продължим дейността дори и след 2018 г.," каза още Герджиков, който е и председател на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта".

На срещата с медиите присъстваха още Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на ACES Europe и тримата ни легендарни олимпийци и големи шампиони Екатерина Дафовска, Йордан Йовчев и Тереза Маринова, които са в Брюксел за да подкрепят София като евростолица на спорта. Всички те изтъкнаха ползата от подобни инициативи, които стимулират институциите да предоставят повече шансове на хората да бъдат активни, здрави и динамични.

По време на посещението си в Брюксел Йорданка Фандъкова обмени опит и мнения с колегите си от сходни европейски селища за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот.

До този момент шест български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора бяха наградени за европейски градове на спорта съответно за 2014, 2015 и 2016 и 2017 г., а Банско е с отличието за „малко селище на спорта" за тази година.

Звания

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с аселение от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ (МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители.

Проект

Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта" (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага.

Титлата

Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на столичани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай