Шерпите се върнаха без Боян от лагер 1

Шерпите се върнаха без Боян от лагер 1 | StandartNews.com

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под връх Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Това съобщи жената на алпиниста Радослава Ненова пред БНР. Операцията за днес е само до лагер 1.

Групата от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към лагер 1 на 8-хилядника, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

На въпросната дата той е забелязан с бинокъл на височина около 7500 метра, а самият връх е 8027 м. На 6 май членове на експедицията, в чиито състав е Петров, стигна до последния лагер 3 преди върха, където намери само палатката му. В добрия случай точно тогава той е изкачвал върха и още не се е бил върнал до лагера. Надеждата е, че той е тръгнал надолу, след като останалите алпинисти вече са били слезли и вероятно изчаква хубаво време в палатката си или в добрия случай в лагери 1 или 2, в които има достатъчно провизии.

Т.нар. спасителна операция на шерпите, която в случая е по-скоро издирвателна, би трябвало да протече като график като нормално изкачване на върха. В първия ден изкачване до лагер 1, през втория ден до лагер 2 и т.н. Т.е., ако утре времето позволява, шерпите вероятно ще тръгнат към лагер 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай