На 50 г. почина легендарният щангист Наим Сюлейманоглу

На 50 г. почина легендарният щангист Наим Сюлейманоглу | StandartNews.com

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу е починал в болницата МЕМОРИАЛ-Атакьой в Истанбул, в която му бе извършена трансплантация на черен дроб, съобщи турският тв канал НТВ и вестник "Хюриет".

Преди една седмица Наим бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

На 25 септември той беше хоспитализиран в интензивно отделение заради чернодробна недостатъчност.

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб неговите близки, приятели, почитатели, спортните деятели, цяла Турция.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция от Австралия.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, което става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено от турските спецслужби.

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрият щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е 3-кратен олимпийски и 7-кратен световен шампион по вдигане на тежести. Има 45 поставени световни рекорда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай