Боян Петров пое към десетия си осемхилядник

Нямам обратен билет, ще седя там, докато не кача Даулагири, каза алпинистът на летището

Боян Петров пое към десетия си осемхилядник | StandartNews.com

Алпинистът Боян Петров пое днес към десетия си осемхилядник - връх Дхаулагири в Непал.

"Нямам обратен билет. Ще седя там, докато не го кача", каза Петров пред репортерите на летище София. Хималайският исполин е седми по височина на планетата със своите 8172 м. Целта на Боян е да покори Дхаулагири в края на месеца и това да стане второто му изчакване на осемхилядник това лято.

Само преди 20 дни Боян Петров се завърна от Гашербрум II (8035 м) и се чувства готов за новото изкачване.

Пълвата ми задача ще е да достигна до базовия лагер и да се установя. След това ще започна да правя обходи, за да установя какви са условията и после - аклиматизационни излизания и изграждане на лагери за престоя, обясни Петров пред Би Ти Ви. "Искам да направя по-бърза атака, но разбира се, ако условията позволяват, защото там залогът ти е животът и не можеш да рискуваш", каза още Боян.

Той заминава сам. Аз съм "човек-експедиция", заяви с усмивка алпинистът. Съпругата му дори не успяла да го изпрати на летището, защото вчера е завършила втория си ултра маратон за сезона - 110 км бягане в Родопите. "Има и такива семейства", коментира развеселен алпинистът.

Алпинистът все още избягва да говори за плановете си да изкачи всичките 14 осемхилядници, за да не "омагьоса" това изключително начинание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай