Биг Брадър и законови промени ще борят футболното хулиганство

Биг Брадър и законови промени ще борят футболното хулиганство | StandartNews.com

Всички по стадионите ще бъдат наблюдавани, ще монтираме допълнителни камери. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след срещата между институциите на националния стадион „Васил Левски", на която бяха обсъдени мерки за справянето с футболното хулиганство. Той дойде с черна превръзка на едното око.

Повод за срещата стана инцидентът по време на футболен мач между отборите на „Левски" и „ЦСКА - София", при който след хвърлена бомбичка от страна на фенове в сектор „Б" тежко пострада 24-годишната полицай Гергана Зашева.

По думите на Радев, освен допълнително видеонаблюдение, феновете, посещаващи спортни мероприятия, ще бъдат подлагани на още по щателно претърсване, за да не се допуска вкарването на забранени предмети в стадионите.

Спортният министър Красен Кралев пък обеща законови промени.

"От години българският спорт става заложник на една шепа хулигани. Голяма част от тях са с криминално досие и те тероризират и фенове, и зрители, и съдии и треньори, обясни той. - Всички сме обединени около идеята, че досегашната форма за борба с тези уродливи явления не е много ефективна. Смятаме, че основният пропуск е, че законът се концентрира върху санкции на клубовете. Оттук нататък, всички дългосрочни промени, които ще правим, ще изповядват философията за засилване на личната отговорност", подчерта министър Кралев.

По думите му ще се работи и върху нова Наредба за сигурността на спортните обекти и съоръжения, чието изработване ще вземат участие експерти от МВР и МРРБ. „Ще изискваме от всички клубове да бъдат поставени камери. Такива камери, каквито министерството изисква. Ще бъдат зададени стандарти за сигурност на стадионите, които ще настояваме да бъдат спазвани, без изключение. Като имат пари да дават по 20 000 лева заплати на футболисти, ще имат пари да дадат и за оборудване на стадионите си с камери", аргументира се министър Кралев. Той допълни, че е обсъждане и вариант за поименна продажба на билети, за да се знае самоличността на всеки футболен фен, който влиза на стадиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай