Антъни Иванов: Тотото помага много на спорта

Пожелавам си медал от олимпиадата в Токио, обяви плувец №1

Антъни Иванов: Тотото помага много на спорта | StandartNews.com

Антъни Иванов е български плувец на 18 години, състезаващ се в дисциплината бътерфлай. На световното първенство по плуване през 2017 година в Будапеща постига един от най-силните резултати в българското плуване, като се класира на осмо място на финала на 200 метра бътерфлай и подобрява националния рекорд в тази дисциплина.

- Антъни, преди те наричаха „детето-чудо" в плуването, но „детето" вече порасна. Ти тази година си абитуриент, как отбеляза празника?
- Дипломирането е важно събитие, то маркира един нов етап в живота на всеки - завършваш и вече си пораснал, самостоятелен човек. По тази причина приемам празника за специален. Отбелязах деня по традиционния начин - с роднини и приятели. Винаги се радвам, когато мога да прекарам време със семейството ми. Причината е, че скоро заминавам да уча в чужбина и се опитвам да отделя максимално много време за тях.

- Ти си млад, от новото поколение. С какво свързваш СПОРТ ТОТО?
- Още от малък свързвам СПОРТ ТОТО с печалбите, които раздава. А откакто се занимавам професионално с плуване, разбира се, го свързвам и със спорта. Радвам се, че Български спортен тотализатор ни подкрепя. Всъщност той е създаден именно с тази цел и реално осигурява средствата за подготовка на спортисти, за бази и съоръжения за тренировки, за първенства. За нас, като спортисти, е важно да знаем, че има някой, на когото можем да разчитаме.

- На „Нощта на шампионите" ти беше отличен от Министерство на младежта и спорта и БСТ в категорията „Млад спортист №1 на България за 2017 г. до 18 години". Какво означава за теб този приз?
- Всеки човек се радва, когато постоянството и трудът му бъдат оценени. Хората в обкръжението ми винаги ме подкрепят, но да получиш национално признание е съвсем различно. Наградата ми даде още един стимул да продължавам да правя това, което и досега. Освен това отличието идва и с парична премия, която подпомага подготовката ми за състезания.

- Както знаеш, всяко число в Тотото отговаря на различен спорт. Кое е твоето любимо число?
По тази логика моето любимо число трябва да е числото, което отговаря на моят спорт – плуването, което е двадесет и осем. Същевременно миналата година получих най-голямото си отличие до момента - станах осми на Световното първенство в Будапеща. Но аз съм спортист, а всеки състезател се цели в първото място.

- Какво мислиш за спорта в България и какво е нужно на един спортист, за да бъде успешен?
- Горд съм, че българските спортисти жънат световни успехи в толкова много спортни дисциплини - художествена гимнастика, волейбол, тенис, баскетбол, сноуборд. Освен силна воля, упоритост и труд, голямо значение за тези успехи има и финансовата подкрепа. Важно за нас, спортистите, е, че БСТ ни подкрепя, като заделя част от постъпленията в игрите за това.

- Какво може да очакваме от теб в професионален план занапред?
- Надявам се и в бъдещ план да продължавам да нося само моменти на гордост. Пожелавам си да бъда сред медалистите на лятната олимпиада в Токио през 2020 г. Целите ми са високи но с работа и отдаденост се постига всичко.

- Какво ще пожелаеш на БСТ, само преди две седмици тотото стана на 61 години?
- На рожденика винаги се пожелава здраве и късмет! Нека СПОРТ ТОТО да продължава да бъде до нас, спортистите, както е бил досега, и да ни подкрепя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай