Андрей Гридин и Мария Николова спечелиха Обиколката на Витоша

Стотици не успяха да завършат и бяха евакуирани поради ужасното време

Андрей Гридин  и Мария Николова спечелиха Обиколката на Витоша | StandartNews.com

Ски-бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метео условия издания. При жените триумфира Мария Николова за да запише своята трета победа в изпитанието, съобщава www.sofia2018.bg.

В ужасните условия и поройния дъжд Гридин финишира за 8.43:21 ч., на 4:43 мин., пред шампиона от миналата година Ивайло Атанасов(8.48:04 ч.). Трети е Ивайло Хаджиев, завършил за 9.14:03 ч., с което повтори класирането си от предишната Обиколка. Гридин е роден в Казахстан, но получи българско гражданство и стартира в 4 дисциплини от ски-бягането на последните зимни олимпийски игри в Сочи.

„Беше много тежко. Спирах и вадех кал от обувките си, не можеше да се изкачваш по пътеките и търсех да стъпвам в страни по тревата, но и тя се хлъзгаше, на места просто лазехме. На предела започнаха да гърмят светкавици, беше страшно... По едно време започнах да треперя, стана много студено, извадих якето и го облякох. Виждах след мен два светещи челника и това ме караше да не намалявам темпото. Един от най-тежките стартове в кариерата ми, имах подобен наскоро и в Персенк. Доволен съм, че дадох реванш на Ивайло, който ме би преди няколко седмици в Сливен. Поздравявам го, той също беше достоен за победата," каза след финала Гридин, като уточни, че бяганията вече са му приоритет пред ските и че няма да участва на предстоящата приз февруари Олимпиада в южнокорейския град Пьончан. Следващото изпитание за Андрей е ултра маратон в Австрия с денивелация по цялото трасе 8000 м.

При жените Николова финишира с време 9.49:13 ч. Миналата година тя бе втора, след Антония Григорова, която сега се отказа поради тежките условия на 75-ия километър. 50 минути след шампионката финишира Елеонора Григорова(10.39:51 ч.), а бронзът е за Меглена Бенева с 12.21:37 ч.

„До Чуйпетльово нещата бяха добре, но след това настана някакъв ад. Започна порой, застудя, затъвахме в кал, хлъзгаше се и бе много трудно. Имала съм и по-тежки изпитания – например преди две години в Сърбия. Сега ми предстои трети за годината ултра маратон в края на август край Монблан. Благодаря на организаторите на Витоша 100, защото да подсигуриш подобно състезание е изключително трудно," каза след победата си Мария Николова.

Най-бързи при дуатлонистите – преминали за два дни 100 км с велосипед и после 100 км с бягане - бяха Кристиян Кирилов с общо време 15.32:44 ч., пред Калоян Чанев 16.35:33 ч., Захариас Кипарисис 17.23:18 ч. и др.

И тази година Обиколката на Витоша е част от „София2018 – Европейска столица на спорта" и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Тази година сред участниците в 34-ото издание на Обиколката имаше представители на 24 държави – с три повече от миналото лято, а броят на чужденците бе над 70. Проявата бе обявена за „състезание без боклук", поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. Новото в това издание бе лекото удължаване на маршрута с няколко километра, за да може той да се доближи максимално до 100-те км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай