Започва седмицата на професионалните умения

Акцент ще са възможностите за младите хора за обучение и кариера, които дава професионалното образование

Започва седмицата на професионалните умения | StandartNews.com

Седмицата на професионалните умения започва от 19 ноември у нас в рамките на европейската инициатива за втора поредна година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
 
Акцент ще са възможностите за младите хора за обучение и кариера, които дава професионалното образование.


Основните събития през тези дни ще бъдат инициативите "Дни на отворени врати". Фирми, предприятия и професионални гимназии ще представят пред учениците различните професии, местата, където се практикуват, начините, по които се изучават, и възможностите, които предоставят. До 25 ноември в цялата страна ще бъдат организирани открити уроци, демонстрации, срещи на известни възпитаници на професионалните гимназии с ученици, състезания по професии с участието на ученици, родители и представители на бизнеса.
 
Осем професионални гимназии и пет средни училища с професионално обучение се включват в инициативата "Ден на отворените врати" само в област Враца. Те ще отворят учебните си работилници през цялата седмица, за да предоставят възможност на учениците от V до VII клас да получат реална информация за изучаваните професии и да изпробват уменията си в учебните работилници.
 
Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии от Ямбол ще участва в Специализирано международна изложение "Текс Тейлър Експо 2018" в Пловдив с щанд "Лека промишленост". В дефиле "Пространство за идеи" ученици от специалност "Фризьорство" ще покажат изработени от тях прически, а учениците от професия "Лаборант" ще демонстрират "Предизвикателства в химичната лаборатория".
 
Във Варна в кораборемонтен завод "Одесос" ще се популяризират защитени специалности - "Електрообзавеждане на кораби", "Корабни машини и механизми", и специалностите, за които се очаква недостиг - "Ремонт на кораби" и "Корабостроене".

В област Монтана са организирани състезания "Млад фермер" и за майсторско управление на автомобил и безгрешно решаване на листовки.
 
По време на инициативата "Ние се учим от най-добрите" ученици от професионалните паралелки "Готвач" и "Хлебар-сладкар" в ПГ "Димитър Маринов" ученици от VII клас от основните училища в община Вълчедръм ще се срещнат с известен готвач и ще готвят заедно с него.
 
В Габрово съвместно с бизнеса ще бъдат показани възможностите за реализация в резултат на дуално обучение по специалностите "Мехатроника" и "Автотранспортна техника" в ПТГ "Д-р Н. Василиади".
 
За всички инициативи има информация на страниците на професионалните гимназии, в Регионалните управления на образоването и на фирмите-партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай