Където има футбол, политиката свършва

С обща стратегия страните от Балканите могат да са домакини на първенство, казва Валентин Михов

Където има футбол, политиката свършва | StandartNews.com

-Господин Михов, с какви чувства посрещате започналото световно първенство по футбол?
-Няма човек, който да е бил във футбола – футболист или ръководител, и да не чака световното първенство с нетърпение. Очаквам изненади, очаквам нещо интересно да се случи, очаквам сигурността да е на ниво и да няма проблеми.

-Вие сте известен с точните си футболни прогнози. Кой ще стане шампион? Казват, че Бразилия винаги се е представяла най-добре, когато не е била топфаворит. Сега е така. Имат ли сили за реванш след онова 1:7 преди 4 години?
-Не мога да дам твърда прогноза. В момента за мен силните отбори са Германия, Франция, да не подценяваме Испания и Португалия. Възможни са и изненади от Белгия, защото играят съвсем различен футбол. Бразилия и Аржентина винаги си остават сериозни представители извън Европа, от които може да се очаква нещо. Аз обаче съм скептичен към тях, защото при тях преобладава индивидуалния футбол.

-Кой според вас ще е голямата изненада? Да очакваме ли най-после пробив на африкански отбор до полуфиналите?
-До полуфинали чак не знам. Аз съм фен на хърватите, които винаги играят много добър футбол и винаги поднасят изненади. Споменах вече Белгия. Това са млади хора и съвсем по различен начин играят и ми допадат. Така че изненади ще има.

-Очаквате ли мачовете с политически оттенък да са по-оспорвани? Примерно Иран-Мароко, както и възможният сблъсък Иран-Саудитска Арабия?
-На тема футбол политиката свършва. И затова този спорт е интересен, защото той е обединител. Футболът отваря много врати. Мисля, че на това световно първенство трябва действително да преобладава футболът и спортът. Русия е държава, която ще държи на сигурността и няма да позволи политически пристрастия. Мисля, че спортът и феърплеят трябва да са над всичко.

-Заслужено ли беше домакинството на Русия – известно е, че огромните разстояния между градовете-домакини може да са проблем?
-Мисля, че няма да има проблем. Аз съм бил почти в целия свят, на тема футбол съм се срещал с много големи фигури. Винаги, когато говорим за футбол, не го смесваме с политиката и мисля, че в това трябва да е разковничето. На това световно първенство играта, добрите отбори трябва да се поощряват. Какво повече да говорим за Русия. Представете си Германия да е на финал и канцлерът Ангела Меркел да не отиде, защото не е в добри отношения с Русия. Мисля, че първият човек, който ще отиде, ако Германия е на финал, ще е канцлерът. Защото тука няма политика, тука има футбол.

-Смятате ли, че Русия може да повлече крак и други източноевропейски страни също да получат домакинство на големи състезания – примерно на европейско първенство?
-Аз за това бленувам. След 28 години демокрация очаквам да се обединят силите и България, Сърбия, Македония, Румъния да бъдем домакини на нещо. Западните Балкани са изтърсакът на Европа, но крайно време е да ни дадат нещо и на нас. Ние можем да сме организатори, доказали сме, че сме такива. Прекрасни футболисти има в тия страни. Мисля, че с една компактна, колективна стратегия от тези държави можем да кандидатстваме за домакини. Защото крайно време е в тези държави да има някакво събитие.

-Вече 20 години обаче България не е участвала на световни финали. Накъде върви българският футбол през последните години?
-Българският футбол си чака поколението. То се създава трудно. Няма ги треньорите, които откриваха деца по махали и училища. Сега не се търси, търси се готовата продукция. Изключение правят два-три клуба в България, един от които е „Славия", който търси млади футболисти. Така че чакаме поколение. В момента сме в изходна позиция, защото го няма поколението от 94-та година. То винаги ще ни е базата за сравнение. И тогава нямахме стадиони, но имахме треньори, педагози, психолози, които търсеха такива деца и ги намираха. В България все още има таланти и то не само във футбола.

-На кого вие лично ще стискате палци на това световно?
- На клубен принцип винаги си имам предпочитани отбори и в Европа, и в България, но не е така, когато става дума за национални отбори. Германия играе най-стратегически правилно футбол, според моите виждания. Франция също е много добър отбор. Ще видя как ще тръгнат нещата и тогава можем пак да си говорим и да ви кажа, че имам фаворит вече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай