Журналисти от 30 страни се борят за ски купа в Пампорово /ОБНОВЕНА/

Журналисти от 30 страни се борят за ски купа в Пампорово /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

178 журналисти от 30 страни ще се борят за ски купа у нас. В неделя в Пловдив официално ще се открие 65-то Световно първенство по ски за журналисти. То ще се проведе в Пампорово през следващата седмица, съобщи председателят на Български ски клуб /БСКИЖ/ Александър Богоявленски. Участниците пристигат от много посоки на света, включително от далечните Канада и Исландия. Състезанието е за аматьори, но се провежда по строгите правила на ФИС. Битката за призовите места ще е изключително оспорвана, казват експерти. Защото някои от журналистите са бивши състезатели, а всички са доста амбициозни, което е характерно за професията. Показателно е, че домакините в Пампорово ще наредят

гигантския и паралелния слалом на трудната писта "Стената"

а дългото бягане на 5 км ще се състои на Рожен.

Ние сме особено доволни, че сме домакини на 65-то Световно първенство първенство по ски за журналисти, сподели Радост Иванова - заместик директор на фондацията "Пловдив 2019", която работи по проекта Пловдив - европейска столица на културата през 2019 г. Защото нашата цел е да привлечем колкото се може по-голяма аудитория не само на национално, но и на международно ниво, допълни тя. За журналистите е подготвена богата програма, която включва посещения на основните културни и исторически забележителности, като Стария град, Античния театър и Малката базилика. Журналистите ще бъдат запознати с няколко бизнеса в Пловдив и ще посетят успешно развиващата се индустриална зона край града. Ще посетят и една от известните винарски изби в града,

за да се запознаят с традицията на местното винопроизводство

с която пловдивчани много се гордеят, каза Радост Иванова.

Освен в състезания журналистите ще участват и в няколко конференции, на които лектори ще бъдат бившият български президент Росен Плевнелиев, известният алпинист Боян Петров, представители на Пампорово и региона.

Сред журналистите в залата ще бъдат представители на авторитетни медии, като британските "Индипендънт", "Гардиън", "Файненшъл таймс", "Айриш Таймс", в. "Бьорзен" (Дания), "Дело" (Словения), Neue Zuricher Zeitung (Швейцария), агенция ДПА и телевизия ARD (Германия), БиБиСи, ЧТК (Чехословакия) и др. Те ще чуят мнението на Росен Плевнелиев за приоритетите на българското председателство на ЕС, сред които на първо място европейската перспектива на Западните Балкани. Плевнелиев е известен с добрите си умения в ските. За екологичното развитие на Пампорово и региона представителите на медиите ще чуят мнението на Боян Петров. На 1 март те ще получат традиционните ни мартеници, а на 3-ти ще наблюдават оригиналното спускане с национални знамена и народни носии, с което Пампорово ще кандидатства за "Гинес".

* * * * *

България има шампиони
в предишни състезания

Борислав Костурков, член на БСКИЖ и бивш председател на Клуба

На „картата на СКИЖ" България се явява за първи път в Татранска Ломнице (ЧССР) през март 1965 г. Наш принос в историята на организацията е и традиционната купа „Емил Антонов" в памет на известния спортен журналист – полиглот, основател и първи председател на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ). Наградата се връчва всяка година на колега, допринесъл най-много за приятелския и ведър дух в СКИЖ, чието олицетворение е бил Емил Антонов, наричан „човекът-оркестър".

Като страна-домакин България е получила сега право на 15 участници в това неофициално световно журналистическо първенство по ски. Сред тях ще бъдат и световният шампион в гигантския слалом (в групата 45-55 г.) от 2014 и вицешампион от 2016 г. Юлиян Стоянов (в. „Лична драма"), неколкократният медалист в ски-бягането Любомир Бояджиев (външнополитически редактор в Нова телевизия) и други.

За доброто ни представяне тази година се е погрижил и основният му спомоществовател – веригата спортни магазини SLS, предоставил на колегите ни състезателни ски и екипи с марката „Росиньол".

Радваме се, че Пампорово-Мечи чал става все по-популярна дестинация и в чужбина, сподели неотдавна на пресконфереция по повод предстоящия шампионат за журналисти изпълнителният директор на „Пампорово АД" Мариан Беляков.

За да не е зависим от капризите на времето, слънчевият родопски курорт разполага вече с 300 снежни оръдия. Особено важно за журналистите, пък и за всички летовници, е Wi-Fi –покритието на трите основни зони в курорта: района на хижа „Студенец", връх Снежанка и на върха на Мечи чал.

От интерес за нас, журналистите, несъмнено са и проявите, свързани с отбелязването през февруари 2018 г. на 20-та годишнина от олимпийската титла на Катя Дафовска. „Златното момиче" от Чепеларе и „лице на Пампорово" завоюва в биатлона на Игрите в Нагано (Япония) през 1998 г. единствения досега за България златен медал от Зимна Олимпиада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай