Варненци с най-много титли на Олимпийския фестивал в Албена

Варненци с най-много титли на Олимпийския фестивал в Албена | StandartNews.com

Младите спортисти от Варна спечелиха най-много злато на завършилия днес в курортен комплекс Албена Олимпийски летен фестивал. Десетото издание ще се запомни като най-престижното и интересно досега според мнението на специалисти и зрители. Особено впечатлиха оспорваните и драматични финали в отборните спортове, както и масовото участие в плажните борби и атлетическия крос из зелените алеи на комплекса.

Варненци грабнаха титлите във футбола, в плажния волейбол при девойките и в девет от десетте дисциплини на плуването, като допълниха успехите си и с още много други отличия. Уникални тази година бяха и изключително красивите юбилейни медалите за призьорите, които бяха изработени по случай годишнината от известна италианска фирма „Бертони", прочута с качеството си в този бранш.

С най-голям интерес бе проследен футболният турнир. С две поредни победи в групата до своеобразния финал стигнаха отборите на Черно море и ЦСКА. Младите варненци се наложиха с 2:1 и грабнаха трофея, а за третото място Дунав Русе надигра категорично Шумен с 10:0, съобщава www.bgolympic.org.

В баскетбола 3х3 ликуваха отбори от чужбина. Гостите от Румъния спечелиха трофея при девойките след победа с 11:7 във финала срещу първия тим на Черно море, трети е вторият отбор на варненци. При юношите Македония надигра в последния мач Шумен с 10:3, а бронзът бе за Дунав Русе. Изненадата тук е четвъртото място на Румъния, която миналата година бе със златото.

С по две титли в плуването пък се отличиха варненците Стилина Иванова, Божидара Орленко и Теодор Георгиев.

Призьорите бяха поздравени и наградени от Белчо Горанов - генерален секретар на БОК, Стефан Китов – председател на БФ тенис на маса, Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време", Петър Петров - координатор на футболния турнир и др. Всички те пожелаха следващата година Фестивалът да бъде още по-мащабен и значим в израстването на младите и подхода им към големия спорт.

Преди това, по случай юбилея генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди със специални медали личности със заслуги в организацията и развитието на олимпийския младежки фестивал през годините. Отличията също са произведени в Италия с ювелирна стойност.

Състезанията тази година бяха в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. И това лято домакините от „Албена" предоставят перфектни условия за участниците и гостите с отлично подготвени спортни площадки и игрища.

По традиция фестивалът е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България". От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай