Ураганът спря олимпийските игри

Заради вятъра отмениха стартовете на българите, бурята затвори парка в Гангнъм

Ураганът спря олимпийските игри | StandartNews.com

Шегите на времето с 23-ите зимни олимпийски игри продлъжават. Петият състезателен ден бе белязан от ураган, който нанесе щети както на състезателната програма в ПьонгЧанг, така и на олимпийския парк в Гангнъм.

В планинския курорт, където са ските, биатлона, ски бягането и ски скока бурята започна още от ранните часове на деня. В 7,30 ч на трасето Рейнбоу 1, където тряваше да се проведе слалома при жените вятрът достигна 100 км/ч. Организаторите на стартовете, сред които и българските специалисти Валентин Стефанов и Виктор Гичев на два пъти отложиха старта на първия манш с надежда, че вятъра ще утихне. След като това не стана около 11,15 ч журито обяви, че слалома се отменя и ще се проведе на 16 февруари. За тогава вече бе отменен заради вятъра супергигантския слалом при мъжете. Днес пък отново ще има мъжки и дамски дисциплини в алпийските ски. Започва се с гигантския слалом, а между двата манша в другия курорт Дженсун ще се проведе и отложеното от неделя спускане при мъжете.

"Вятърът бе на пориви и организаторите очакваха да спре, но за съжаление това не стана, коментира за "Стандарт" алпийката ни Мария Киркова, която трябваше да стартира с №61 в слалома. - Успяхме само да загреем по трасето и след това ни прибраха на закрито. Сега слизаме на една от пистите, които са в ниската част на курорта, за да опитаме да тренираме гигантски слалом. Дано за напред всичко да е наред".

По-късно през деня стана ясно, че заради силния вятър в ПьонгЧанг е отменен и старта на 15 км в биатлона при жените, където трябваше да стартират 4 наши състезателки. Тяхното състезание бе преместено за утре, като дамите ще стартират непосредствено преди мъжете, които също ще са на дългата дистанция. България ще се представи от четирима биатлонисти начело с Краси Анев.

Бурята този път не подмина и Гангнъм, който е на морето и там се намира олимпийския парк с овала за кънки бягане, залите за хокей и фигурно пързаляне и местата за забавление на феновете. В ранния следобед паркът бе затворен, а публиката евакуирана.

"Вятърът е на тласъци в горната и средната част на пистата, коментира за "Стандарт" Виктор Гичев. - Поривите му достигат до 90-100 км/ч. Иначе средната скорост е около 70 км/ч. Сутринта имаше притеснение дали изобщо ще тръгне лифта. Вкрайна сметка на най-бавната скорост качиха състезателките. Преценено бе да няма състезание, заради тези внезапни силни пориви на вятъра, защото така няма условията да се еднакви за всички, за да няма недоволни. Това второ отлагане няма как да не изнерви състезателките. Всяка сутрин те тръгват с една нагласа, а после се почва едно чакане и накрая всички слизат без да има състезание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай