Стартира уникално таекуондо шоу в Арена Армеец

Откриха Европейското първенство, което подобри рекорда по брой участници

Стартира уникално таекуондо шоу в Арена Армеец | StandartNews.com

С тържествена церемония и богата фолклорна програма с танците на ансамбъл „София 6", тази сутрин в зала Арена Армеец бе открито Европейското първенство по таекуондо – 32-ро за мъже и жени и 23-то по ред за юноши и девойки. Четиридневните изпълнения ще предложат уникално шоу от атракции в най-мащабния шампионат в историята с 31 държави участници, 592 състезатели и над 1000 ангажирани в събитието.

„За мен е чест да поздравя участниците и гостите в това престижно събитие, гордеем се с факта, че нашия град е домакин на шампионата, който поставя рекорди по участие и популярност. София е определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. и подобни събития допълват авторитета на града, в който се стремим да предоставим още и още възможности за спорт и активен начин на живот. Пожелавам успех и приятни дни в българската столица София," с тези думи към участниците се обърна Дончо Барбалов, зам-кмет на София и член на Управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта".

На тържествената церемония присъстваха още Венцислав Игнатов - президент на Българска таекуондо асоциация, Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES EUROPE, а шампионатът бе открит от Тадеуш Лобода - президент на Европейската таекуон-до федерация.

За четирите дни в българската столица ще бъдат раздадени 150 комплекта медали в отделните възрастови групи за мъже, жени, юноши и девойки над 14-години. Организатори са Спортната асоциация на МВР, Централният полицейски таекуондо клуб и Българска асоциация по таекуондо. Първенството е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, която вече трета година подкрепя усилията да се предоставят повече възможности за активен и здравословен начин на живот.

Атракцията в зала „Арена Армеец" до края на седмицата ще бъде пълна с четирите основни дисциплини. Шампионатът стартира днес с надпреварите в дисциплината „Форма", които ще продължат до утре, след това вече ще можем да видим уникалните изпълнения на състезателите в следващите изпитания: „Спаринг", „Специална техника" и „Силов тест"(чупене на дъски с ръце и крака), които ще продължат до края на първенството. В събота от 18 ч. е т. нар. Гала с 4 финала, изпълнения на певицата Димана Мирчева - ДИА и супер атрактивните демонстрации на прабългарската школа за оцеляване „Багатур". Шампионатът ще завърши в неделя, когато между 12 и 14 ч. се очакват най-интересните финални схватки. Водещ на церемониите е Орлин Павлов, многото музика и шоу ще допринасят за добрата атмосфера в залата през дните на шампионата.

Освен с рекордните си участници, първенството в София се очертава и като едно от най-класните в историята. У нас пристигнаха звездите на европейското таекуон-до, плюс световни шампиони и медалисти в бойните спортове, кикбокса и ММА-борбите. В българската столица ще видим нашумелия словенец Томаш Барада, както и сина на украинците Олег и Катя Словей, който по всяка вероятност ще бъде съперник на една от нашите надежди за добро представяне Иван Апостолов. Българските шансове са свързани още със Серкан Хасан и Александра Славчева, общо ще участваме с 24 състезатели от 15 клуба, а в подготовка и амбиции за добро представяне нашите национали завършиха наскоро кратък, но много интензивен тренировъчен лагер в Пампорово.

И още нещо уникално за шампионата в София: у нас за първи път се използва новата безжична съдийска система за оценяване „Булскор" - родно производство, което според всеобщото мнение на специалистите ще направи революция в прецизиране на реферските решения в таекуон-до спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай