Стартира 65-ата колоездачна Обиколка на България

Стартира 65-ата колоездачна Обиколка на България | StandartNews.com

Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов даде пред Народното събрание официалния старт на 65-ата колоездачна Обиколка на България. Турът събра тази година близо 100 състезатели, представители на 16 отбора, три от които от домакински.

„За нас е особена чест, тук, от слънчева София, от прекрасната ни столица да дадем старт на 65-ата колоездачна Обиколка на България. От името на г-жа Фандъкова поздрававям всички участници, организаторите и екипа на Българския колоездачен съюз, чуждестранните гости, като пожелавам "На добър час" и успех на състезанието," каза Чобанов, преди да произведе стартовия изстрел, който даде началото на поредната колоездачна Обиколка на България.

Президентът на Българския колоездачен съюз Евгени Димитров връчи на зам.-кмета специален плакет с благодарност към Столична Община за популяризирането на велосипедни спорт.

„Спортът е много важен приоритет в политиката на Столична Община, още повече, че София е определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Велосипедният спорт като начин на придвижване е шанс за по-активен и здравословен живот в големия град. Планинското колоездене също има много почитатели и целта ни е да предоставим повече възможности тези дисциплини да бъдат редовно практикувани от столичани и гостите на София," заяви още зам.-кметът Чобанов.

Колоната потегли в посока Пловдив, като острият(летящ) старт бе е на бул. „Ботевградско шосе". Финалът е на 2 септември в Троян.

Дължината на маршрута е 899 км, разделени на шест етапа:

28 август, неделя: 1. София – Пловдив, 205 км

29 август, понеделник: 2. Пловдив – Кърджали, 95 км

30 август, вторник: 3. Кърджали – Ивайловград, 157 км

31 август, сряда: 4. Ивайловград – Елена, 231 км

2 септември, петък: Мъглиж - Троян, 132 км

След 22-годишна пауза Обиколката ще премине отново през Кърджали, а турът ще стигне за първи път до Ивайловград и Мъглиж.

Отборите са 16: 13 чуждестранни - по два от Италия, Украйна и Турция и по един от Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Сърбия, Беларус и Казахстан, и три български: Nesebar Shockblaze, „Цар Симеон" /Пловдив/ и „Хемус 1896" /Троян/. Има и един национален тим - на Сърбия. Континенталните отбори са 10: ИСД Жорби и „Колсс" /Украйна/, „Брисаспор" и „Торку Шекерспор" /Турция/, „Минск" /Беларус/, „Супер бетон" /Унгария/, „Вино 4-евър СКО" /Казахстан/, „Униеуро" /Италия/, „Педал Хевън" /Великобритания/ и „Тушнад" /Румъния/. Регионални и клубни са 5: „Делио галина колосио" /Италия/, „Куота-Kонструсионес Паулиньо" /Испания/ и трите български състави. Тимовете трябва да са с най-малко с четирима бегачи и най-много – шестима.

Обиколката е в календара на Международния колоездачен съюз(ЮСИ) - Европейския тур, кат. 2.2, за мъже „елит" и мъже до 23 г.; осигурява точки за ранглистата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай