София2018 стартира в събота Седмицата на спорта

София2018 стартира в събота Седмицата на спорта | StandartNews.com

София – Европейска столица на спорта и Столична община отбелязват тазгодишната Европейска седмица на спорта с богата палитра от спортни събития и активности. Програмата предвижда няколко фестивала, 32 спортни възможности, демонстрации, обучения, велокарнавал, томболи с награди, танцови конкурси с изпълнения на състави-лауреати и др. Всички прояви и сетове са разположени в Княжеската градина около монумента на Съветската армия.

Седмицата стартира тази събота с Деня на танците, движението и здравословната храна, който ще събере в началото на сцената най-добрите в стрийт денс и хип-хоп. Конкурсът ще продължи с изпълнения на народни танци в два тура с участието на лауреатите от Националния фестивал на клубовете за народни хора „Хоро се вие, извива". Кулминацията ще бъде едночасовото шоу на виртуозите в духовата музика от Брас бенд „Виво Монтана". Фестивалът е посветен и на здравословната храна, поради което производители на домати ще промотират с подкрепата на МЕТРО един от емблематичните в живота на българина зеленчук на специално изградени щандове. Предвидени са много конкурси, викторини с награди, денят ще бъде пълен с настроение и забава, добре дошъл е всеки, който иска да се почувства добре и да прекара няколко часа в активна и приятна почивка сред танцуващи и спортуващи хора.

Допълнителен колорит в празника ще внесе тазгодишният Велокарнавал. Той се организира от София – Европейска столица на спорта и сп. 360 за втора поредна година. Желаещите се събират за подготовка и украса в 10.30 ч. на централния вход на Южния парк, воденото от специална платформа шествие тръгва в 11.30 ч., за да премине по софийските уличи и булеварди преди да се слее с множеството в Княжеската градина около 12.15 ч. Там после са предвидени редица конкурси с награди за най-добра визия, най-колоритно украсен велосипед и др.

Програмата на София2018 през Европейската седмица на спорта ще продължи в сряда, 20 септември, от 16 до 19 ч. на същото място с Ден на бойните изкуства и спортове. Предвидени са демонстрации и състезания в пет различни спорта –таекуон-до(куадратлон), самбо, таекуондо WTF, джудо и карате. Деца от школите и елитни състезатели ще представят отделните бойни спортове и ще дадат възможност на всеки желаещ да получи първи уроци в бойните изкуства. Ето и програмата по часове:
16.00 Таекуон-до (куадратлон)
16.30 Самбо
17.00 Таекуондо WTF
17.30 Джудо
18.00 Карате

В четвъртък, 21 септември, пак от 16 до 19 ч. предстоят нови вълнения с демонстрации по художествена гимнастика, батут, акробатика, гимнастически композиции и фехтовка. Под ръководството на опитни треньори млади състезатели и асове в отделните спортове ще направят демонстрации и ще дадат възможност на всеки желаещ да получи на място първи уроци в съответния спорт. Програмата започва в 16.00 ч. с 10-минутни демонстрации на отделните дисциплини на сцената, след което заниманията продължават в отделните сетове, разположени край нея. Водещ ще дава информация за техники и прийоми, а треньори ще разясняват пред всички действията на състезателите. Много емоции ще има и във фехтовката, където наред с демонстрациите на деца от школите, ще има и възстановка на рицарски боеве на облечени в доспехи майстори с меча и сабята.

Петък, 22 септември, е предвиден за Ден на баскетбола. Тогава ще започнат турнирите в отделните възрастови групи на специално монтираните игрища за баскет 3х3, записванията на тимовете е през сайта на БФ Баскетбол, а състезанията ще продължат и през уикенда.

Мега седмицата на спорта ще завърши с огромна порция адреналин, доставена от поредния Екстрийм Фест. Два дни на супер емоции са подготвили организаторите, а Княжеската градина ще се превърне в огромна спортна арена. Още в събота, на 23 септември, започват демонстрациите в отделните спортове и дисциплини, на разположение са бънджи скокове, свободно скачане с велосипеди върху въздушна възглавница, дрифт надпревара с RC колички, тест райд на български електрически велосипеди Emotion Bike, стена за катерене, сумо битки. Плюс – за първи път специално изграден зип лайн – въжен тролей монтиран по диагонал над градинката и за първи път графити импровизация от Sofia Graffiti Tour. И още: училище по кънки, артчъри таг и бъбъл футбол, Breake Dance Battle, училище по лонборд – Wild Berries, Фрийрън уъркшоп, велосервиз True Riders, рейсинг симулатори Mirafiori, състезание по BMX, Ролери и SK8.

Голямата спортна седмица ще завърши следващата неделя, 24 септември с традиционното вече и чакано от хиляди софиянци Супер моторспорт шоу по ул. Гурко пред Националния стадион „Васил Левски" Там от сутринта ще бъдат разположени ревящите зверове на Mirafiori team, предхождано от картинг училище – Sofia Karting Ring и Ducati Мото училище с Ангел Караньотов, плюс шампионска надпревара с Hyundai. Кулминацията ще започне в 18.00 ч., с което ще завърши богатата програма на София2018 за Европейската седмица на спорта.

„Искаме да поканим хората на тези спортни празници и да предоставим на повече желаещи възможност да прекарат няколко часа в активна и приятна почивка, да се запознаят с различните спортове и активности, да проследят демонстрациите и да получат на място първи уроци и съвети от опитните треньори. Екипът на София2018 специално благодари на Столична община и лично на кмета Йорданка Фандъкова, които през последните три години правят всичко възможно софиянци и гостите на града да получат повече шансове за активен и здравословен начин на живот, за това спортът да стане мода и начин на живот в София," казва Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай