Скатов изкачи и най-високия връх в Сев. Америка

Скатов изкачи и най-високия връх в Сев. Америка | StandartNews.com

Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите на 20 юни в 16.00ч, местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка , вр.Денали/ Маккинли (Аляска, 6197м) .

С това си постижение той постави няколко рекорда:

Става първия българин успял да завърши проекта " СЕДЕМ ВЪРХА "за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.
Първия веган в света постигнал тази цел-" СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН".
Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента- два осемхилядника -вр. Лхотце ( 8516м) на 16.05; вр. Еверест ( 8848м) на 22.05 и един континентален първенец -вр. Денали ( 6197м).

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпиниста започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях -Вр. Килиманджаро (Африка) и вр. Елбрус (Европа) .Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа (Северна Америка), вр. Еверест (Азия), вр.Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив (Антарктида) през 2014г.

Изкачването на вр. Денали беше последния връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015г. неговия опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата -организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам , без да е част от организирана експедиция. Изкачването започнало на 11.06 продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000м. положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста -веган да достигне върха на 16.06 ,както е било планирано ,и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20.06 ( местно време)той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последен височинен лагер.
С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първия българин в историята на българския алпинизъм успял да преодолее това предизвикателство.

" Чувствам сувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект . Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там . Уморен съм, но и доволен , от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света"-сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първия човек в света ,преодолял всички седем върха в тази класация е американеца Ричард Бас, завършвайки ги през 1985г. До 2012 г още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.

Проекта за "Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна " цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни ,човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване.
Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство - завършването на проекта му за " Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна", като до момента за период от 3 години е преодолял 5 от тях - вр. Еверест ( 2 пъти по северния и южния ръб),вр. Аннапурна, вр. Макалу,вр. Манаслу и вр.Лхотце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай