Шеф във ФИС: Радослав Янков е рекламата на България

Шеф във ФИС: Радослав Янков е рекламата на България | StandartNews.com

Хайнц Гюртнер е швейцарец и е шеф на ФИС Травелър Сървисис - звеното, което координира всичко между пет спорта на пет континента. Гюртнер бе отново в България за откриването на сезона в Банско. То съвпадна и с поредния старт на Радо Янков в световната купа в който той зае шесто място на паралелния слалом и излезе на пета позиция в генералното класиране за Световната купа.

- Г-н Гюртнер, от кога работите във ФИС?
- Съвсем скоро, преди 49 години (смее се). Младея с платиненорусата си коса, да не се объркате, че е побеляла. И съм голям фен на България. И най-вече на Банско. Тук идвам вече 13 години. Моят приятел Марк Жирардели ме докара за първи път тук.

- Значи знаете много за България?
- Знам всичко. Познавам Черноморието ви. Всичките ви планини. Хората. Винаги е било удоволствие за мен да идвам в България.

- Напоследък България започна да прави пробив в сноуборда. На какво го отдавате?
- На развитието на инфраструктурата за зимни спортове. Банско има потенциал да стане като Аспен, като Сен Мориц. Да бъде един от големите играчи в скииндустрията. Имате потенциала за това. Хотелите са налице, инфраструктурата също. Единствено ви пречи малко хаосът долу в града. Боли ме като виждам коли в планината. Мястото им не е тук. В планината трябва да са хората, да дишат, да са здрави. Един втори кабинков лифт определено ще реши проблема на Банско. Този водещ български курорт вече е утвърдено име в света, като организатор на стартове от световните купи. Заради това ще дойдем отново тук не само за сноуборд, но и за алпийските ски.

- Колко важно е да имаш силен състезател в зимните спортове?
- Изключително е важно. Защото големите имена палят младите. Виждате каква реклама за България е Радослав Янков. Най-добрата. Той е талантлив, скромен и в същото време вече е водещото име в световния сноуборд. Това ще помогне много на спорта в България. Тук вече се доказахте като феномен. Видяхте последните стартове в сноуборда. Нямаше толкова публика. В България трибуните бяха препълнени. Още се говори как в Банско на женските стартове при алпийките имаше повече хора от мъжете. Това е феномен, който не се получава никъде по света.

- Идва олимпиадата в Пьончанг. Корея готова ли е за нея?
- Напълно. Всичко е направено. Очаква ни наистина една доста интригуваща олимпиада. Особено в спортовете, които са във ФИС. Защото силите са изключително изравнени и всеки може да стане шампион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай