Съдът в Лозана шамароса Русия (ОБЗОР)

Съдът в Лозана шамароса Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Наказаха ни заради български щанги, плачат от федерацията по атлетика

Спортният арбитражен съд смрази Русия и постави на карта участието й на игрите в Рио де Жанейро. Магистратите отхвърлиха иска на 69 състезатели по лека атлетика, които претендираха, че са чисти и искат да бъдат възстановени правата им. Както е известно Международната федерация по лека атлетика изхвърли руснаците от редици си и им забрани участие в международни състезания. Така черен печат за Бразилия получиха имена като Елена Исинбаева и Сергей Шубенков. "Решението CAS е безпрецедентно, то унижава целият спорт. IAAF затънала в корупция, но не е ясно защо няма нито едно разследване срещу нея. Етичната й комисия, както и тази на МОК трябва да се замислят по този въпрос", атакува руският министър на спорта Виталий Мутко. Той обяви, че битката продължава. Русия и нейните атлети ще търсят правата си в обикновен съд.

"Новината не е добра. Трябва да анализираме ситуацията с оглед това развитие. Не може всички спортисти да се поставят под общ знаменател и да носят колективна отговорност", обяви гласът на Владимир Путин Дмитрий Песков. Шефът на руската федерацията по атлетика Дмитри Шляхтин обяви, че съдът в Лозана се е позовал на решението си за Българските щанги, за да отреже Исинбаева и компания. "Защитата на IAAF бе построена именно върху това решение. И САS просто повтори присъдата си. Според мен аргументите им не са достатъчни, но сега ще трябва да си търсим правата по други съдилища", заяви Шляхтин.

Треперят за световното и игрите в Пьончанг

Освен за участието си в Рио, руснаците трябва да треперят още за световното през 2018 г., както и Зимните игри в Пьончанг. Според бившият шеф на Олимпийския комитет в страната Леонид Тягачьов след решението на съда в Лозана идва принципа на доминото. "Последиците ще бъдат огромни. Трагедия е отсъствието на леката ни атлетика в Рио, после ще дойде световното първенство, но най-големият удар ще бъде изхвърлянето ни от Зимната олимпиада", обяви той. Тягачьов обяви, че наследникът му Александър Жуков и Виталий Мутко трябва незабавно да хвърлят оставки и да признаят вината си за скандала.

Сянката на Виталий Мутко в спорта може да се окаже фатална и за домакинството на Мондиал 2018, смята бившият шеф на УАДА Ричард Паунд. "ФИФА е разтрисана от скандали и не може да не обърне внимание на този с Русия. Случайно или не, но този Мутко заема всички важни постове свързани със спорта в Русия. В Европа има страни, които могат и на момента да организират световно", коментира Паунд за АП.

Давайте си "чисти" медали

скочи една от най-големите спортистки за всички времена Елена Исинбаева. "Надеждата умря! Сега всички приятелски, чужди и "чисти" спортисти могат да въздъхнат с облекчение и да си спечелят псевдо златните медали, защото тези, от които се страхуваха ги няма", написа звездата в овчарския скок в Инстаграм. По-късно в интервюта за медиите Елена отсече, че решението е политическо.
"Ш...н срам! Е, сега може да се радвате на "чистите" си спортисти", подкрепи я и Сергей Шубенков.

Лорд Коу: Не е ден за радост

Това не е ден за радост или триумфални изявления, обяви шефът на Международната федерация по лека атлетика лорд Себастиан Коу. "Не съм дошъл в този спорт, за да наказвам състезатели. Благодаря обаче, че бяха спазени правилата и се подкрепи борбата с анти допинга. Това показва, че сме силни пред тези, които хитруват", продължи легендата в бяганията на средните дистанции. "В бъдеще обаче искам да включваме федерации, а не да ги изключваме", завърши Себ Коу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай