Путин за допинга: Няма здрав разум

Путин за допинга: Няма здрав разум | StandartNews.com

Владимир Путин заяви, че политическата кампания срещу руския спорт е прекрачила границите на здравия разум. Той заяви това пред всички състезатели от делегацията на братушките, които ще представят страната в Рио. Събитието бе днес в Кремъл. Според Путин при наказанията на местните спортисти и федерации са прилагани двойни стандарти и несъответстващата с принципите на спорта "колективна вина". "Недалновидни политици не оставят на мира и спорта, който трябва да сближава народите и да оставя на заден план неразбирателствата между отделните държави", обяви Путин. "За някои хора явно не съществува презумпцията за невинност. Под заплаха от дискредитация е целият спортен принцип, справедливостта и уважението към чистите спортисти. Със сигурност това е далеч от идеала на Пиер дьо Кубертен", добави руският президент. "Тук са се събрали хората, които дълго, упорито и честно са се борили да участват на това събитие и са заслужили да защитават честта на Русия. Незаслужено пострадаха спортисти, срещу които няма каквито и да било доказателства, че са нарушили правилата. Фактически това е не само удар по руския, но и по световния спорт и олимпийските игри като цяло", добави Путин.

В залата бе и двукратната олимпийска шампионка Елена Исинбаева, която също няма да ходи в Рио. Тя се разплака по време на речта с Путин. "Срещнахме се с беззаконието, с несправедливостта на онези хора, които правят каквото си искат", сподели Исинбаева.

ИААФ не уважи молбата на Мутко за атлетите

Международната федерация по лека атлетика ИААФ очаквано отхвърли молбата на спортния министър на Русия Виталий Мутко за допускане на руските атлети до олимпийските игри. Така се слага край и на последните надежди за участието им в Рио де Жанейро. "Получихме писмо от г-н Мутко с молба да преразгледаме решението си. Ние му отговорихме, че то е било потвърдено от Спортния арбитражен съд в Лозана и няма основание за друго решение", се казва в съобщението на ИААФ. В Бразилия ще има само един руски лекоатлет - състезателката на скок дължина Дария Клишина. Тя живее и тренира в САЩ. След като нейната заявка беше одобрена, тя моментално бе заклеймена като национална предателка в родината си.

Дилма бойкотира откриването

Свалената от президентския пост Дилма Русеф, както и нейният предшественик и съюзник в лявото пространство Луис Игнасио Лула да Силва решиха да бойкотират официалната церемония по откриването на Олимпйските игри в Рио. Отсъствието им на 5 август се определя като подчертаване на политическата криза в Бразилия. Русеф е изправена пред възможността да бъде окончателно отстранена от поста малко сред края на Игрите.

В МОК правят нова схема за допинга

В Международния олимпийски комитет ще мъдрят нова структура за борба с допинга, чиято работа да е по-ефективна от тази на Световната антидопингова агенция и Националните такива. Това разкри членът на Изпълкома на МОК Герхард Хайберг. "Сегашната ни система не работи както трябва", каза новрежецът. "Възможно е да създадем екип от инспектори, които на случаен принцип да проверяват независимо от антидопинговите агенции", обяви още той. Междувременно руският министър Виталий Мутко разкритикува МОК за двойния стандарт относно старите допинг проби.

Украсиха с кенгурута блока на австралийците

Австралийците правят всичко възможно да се почувстват като у дома си в олимпийското село. Вчера всички спортисти от държавата се нанесоха в блока си край Рио. Те решиха да украсят навсякъде и извадиха декоративни кенгурута във всякаква големина. Това малко стресна другите спортисти в блока след като огромното торбесто животно седи до асансьора. Освен това по блока има и от австралийската голяма птица ему.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай