Почина треньорът по щанги Иван Абаджиев

Почина треньорът по щанги Иван Абаджиев | StandartNews.com

Отиде си треньорът легенда в щангите Иван Абаджиев. Той е починал тази нощ навръх Благовещение на 85-годишна възраст.

Благодарение на Абаджиев български състезатели печелят десетки медали на международните подиуми. Вестта за кончината му дойде от световния рекордьор, световен и европейски шампион Златан Ванев, съобщава БГНЕС.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на Световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия).

На Световното първенство в Техеран през 1957 година извоюва сребърен медал. Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г. От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на Европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали – три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци.

През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона. През 1990 г. избран за народен представител в Седмото Велико Народно събрание, което напуска в същата година по своя молба. Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди.

В последна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. От този момент тя е в незавидно състояние.

Приет е в САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен Александър Крайчев. Работи като треньор в „Академия за шампиони" (Сан Франциско).

Издадена е негова книга за щангите. В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки. Получава високи държавни награди. Доктор хонориус кауза на Националната спортна академия. Обявен е шест пъти за най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век. Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шодел с възхищение казва за него: „Стана ясно – родил се е треньорът на света!". През 2013 г. е удостоен с орден „Стара планина", I степен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай