Осогово дебютира в историята на Олимпийските зимни фестивали

Осогово дебютира в историята на Олимпийските зимни фестивали | StandartNews.com

Ски-център Осогово ще бъде домакин тази седмица на петия олимпийски фестивал и така ще направи дебют в историята на младежките състезания, които по традиция дават път на спортните таланти на България.

В курорта, приел преди 4 години стартове за Европейската купа по сноуборд, в четвъртък и петък ще се състоят надпревари в три спорта: сноуборд, алпийски ски и ски-бягане. В тях се очаква да участват над 250 бъдещи спортни звезди, а самият фестивал е с надслов „Олимпийски надежди Осогово 2017". Организатори на събитието под мотото „Да открием олимпийските надежди на България" са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време". И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за олимпийските игри в Пьонгчанг. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

В сряда, 22 февруари, е ден за пристигане на участниците, вечерта са предвидени техническите конференции в Чайната на Фънпарк „Осогово". Състезанията ще бъдат в две категории – до 14 и до 16-годишна възраст. През първия ден още от сутринта започват стартовете в алпийските ски и в сноуборда, като тържественото откриване е насрочено за 14 ч. В петък ще се състезават ски-бегачите и около 14 ч. ще бъде официалното закриване и награждаване на призьорите.

Домакините от курорта Осогово са подготвили отлични условия за участници и гости. Многото сняг и обновеният в последните години ски-център са в пълна готовност да посрещнат стартовете на младите ни надежди в зимните спортове. Метео прогнозите също са благоприятни, тъй като до края на седмицата синоптиците обещават слънчеви и тихи дни, а сняг на Осогово има в изобилие. За участниците са предвидени много награди и призове, наред със състезанията ще има забавни игри и викторини.

Със състезанията на Осогово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, миналата година форумът бе в Банско, а сега се премества над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС.

Ето и програмата на Олимпийски младежки зимен фестивал Осогово 2017:

Четвъртък, 23 февруари:
10.30 ч. Ски-алпийски дисциплини
10.30 ч. Сноуборд
14.30 ч. Откриване на Фестивала и награждаване на призьорите
Петък, 24 февруари:
10.00 ч. Ски-бягане
12.00 ч. Награждаване на призьорите и закриване на Фестивала

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай