Осем българи стартират на световното по лека атлетика

Осем българи стартират на световното по лека атлетика | StandartNews.com

Най-голямото спортно събитие за 2017-а година - световното първенство по лека атлетика стартира днес в Лондон. Над 2000 атлети от цял свят ще мерят сили на олимпийския стадион от 4 до 13 август.

Общият награден фонд на първенството е $7 344 000. Шампионите в индивидуалните дисциплини ще си тръгнат с по 60 000 долара, а тези в щафетите ще си разделят $80 000. Всеки един световен рекордьор ще получи по 100 000 долара, като те не влизат в общия награден фонд. Англичаните са готови да покажат, че след като през 2012-а направиха в Лондон една силна олимпиада, сега ще могат да се справят на висота и със световното.

България ще бъде представена от 8 атлети. При дамите това са: Ивет Лалова-Колио (100 и 200 м), Габриела Петрова (троен скок), Мирела Демирева (скок на височина) и Радослава Мавродиева (гюле). При мъжете ще участват: Митко Ценов (3000 м с преп), Момчил Караилиев и Георги Цонов (троен скок) и Тихомир Иванов (скок на височина). От тях в Лондон не са дошли само Радослава Мавродиева и Момчил Караилиев. Първа на пистата ще излезе в събота след 13,00 ч Габриела Петрова в квалификацията на троен скок. В 13,45 ч идва ред и на бялата звезда в световния спринт Ивет Лалова- Колио. Тя ще започне участието си днес в сериите на 100 м. За никой не е тайна че в Лондон Ивет ще търси пълна реализация в спринта на 200 м, а на 100 ще използва а тества пистата и да огледа конкуренцията. Стискаме палци на всичките ни състезатели за да реализират най-доброто на което са способни.

Шампионатът в Лондон ще бъде последен за голямата звезда на световния спринт Юсейн Болт. Светкавицата ще бяга още тази вечер, след 22 ч (бъл.вр.) в сериите на 100 м. Освен в късия спринт Болт ще годи злато и в щафетата на 4 х 100 м. Светкавицата отказа да защитава титлата си на 200 м. Британците чакат с нетърпение поредното злато в дългите бягания от звездата си Мо Фара.

Първенството ще се предава от началото до края единствено по Евроспорт. БНТ също ще излъчи наживо най-доброто от първенството. Единственият финал в днешния първи състезателен ден е на 10 000 м мъже, който започва в 23,20 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай