Олимпийски легенди и дипломати повеждат шествието „София кара колело"

Олимпийски легенди и дипломати повеждат шествието „София кара колело" | StandartNews.com

Олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова, младият талант в алпийските ски Алберт Попов и сноубордистката Теодора Пенчева ще поведат колоната на Велошествието и Велокарнавала тази събота от площад Народно събрание до Южниа парк. Събитието се организира за втора поредна година от София – Европейска столица на спорта, Център за градска мобилност и Столична община под мотото „София кара колело".
Участниците и желаещите да ги подкрепят се събират от 10 ч. край паметника на Цар Освободител, а стартът е точно в 11.30 ч. Колоритната колона ще премине по маршрут покрай Перловската река до Южния парк, където предстоят много състезания, концерти, танци, викторини и забавни игри с награди.

„Ден преди Цветница, искаме заедно да покажем как нашият град може да бъде още по-цветен, по-екологичен и чист," заяви на Пресконференция днес Йоана Христова - зам.-кмет на София по направление „Зелена система, екология и земеползване". Проявата ще бъде част от кампанията на Столична община „Мисли чисто", в която известни хора – общественици, спортисти, музиканти, приемат предизвикателството в рамките на ден или седмица да слязат от собствения си автомобил и да се возят с градския транспорт, като междувременно споделят своите впечатления в собствените си социални канали с единен хаштаг.

„Приветстваме всяка алтернатива на автомобилите, а велосипедите и ходенето пеша са чудесна възможност да направим нашия град по-чист и зелен. В София вече има изградени 55 км вело алеи, част от тях са в парковете, които са на площ над 22 000 дка. До края на годината очакваме пускането на системата с 33 стоянки за велосипеди из целия град," каза още Христова.

На срещата с медиите в ИнфоЦентър София2018 присъстваха още Йордан Йовчев, Алберт Попов, Анатоли Илиев – орг. секретар на София – Европейска столица на спорта и общинския съветник Николай Николов.
Анатоли Илиев запозна присъстващите с повече подробности около предстоящото в събота събитие.

„Като малък много боледувах и това бе причината да започна да се занимавам със спорт. Започнах да карам редовно ски, велосипед, използвах всяка свободна минута да спортувам. Оттогава почти не боледувам. За това сега с удоволствие се включвам в инициативата на Столична община и София – Европейска столица на спорта," разказа Алберт Попов, който преди два месеца спечели бронз на Световното първенство по ски алпийски дисциплини за младежи в Давос.

Алпиецът бе подкрепен от Йордан Йовчев, легендата на световната гимнастика по традиция повежда Велошествието в българската столица. „Искам да благодаря на Столична община и на София2018 за подкрепата и ресурса не само по тази инициатива, а и в другите проекти, които предоставят на столичани и гостите повече възможности за спорт и активен, здравоскловен начин на живот. Очакваме ви в събота на един хубав празник край Парламента и после в Южния парк," каза още Йовчев.

Организаторите са осигурили много аниматори, които ще помогнат на всички желаещи да участват във Велокарнавала да украсят своите колела. След пристигането в Южния парк ще има и специални конкурси за най-добра визия, за най-атрактивно каране на велосипед и т.н. Там ще се организират и много забавни игри, състезания за децата с МТБ ХСО, екоигри за малчуганите и анимация, тестове на велосипеди и на продукти за активен живот, томболи с награди...

Ето и програмата за събота:

10.00 ч. Записване за велошествието и карнавална украса
11.30 ч. Старт на Велошествието и Велокарнавала
12.00 ч. Пристигане на колоната в Южния парк
12.15 ч. Състезание за децата с МТБ ХСО (БКЛ)
12.15 ч. Планинско колоездене за децата с DRAG
12.15 ч. Състезание по бягане 5кмRun
12.15 ч. Спектакъл на ученици на сцената
12.15 ч. Томбола с игри и награди за участниците
13.30 ч. Велообучение и безопасност за деца с DRAG
13.30 ч. Награждаване на призьорите в състезанията

Водещи на забавната програма ще бъдат Йоана Драгнева и Илия Илиев.

Във шествието ще се включат и много представители на посолства в България. Досега потвърждение има от дипломатите на Дания, Германия, Холандия и др. Събитието се организира с подкрепата на Софийска вода, DRAG, списание 360, Долчини, 5kmrun.bg и Българска колоездачна лига. Маршрутът може да си види в специалната Facebook страница на събитието с име "Велошествие и Велокарнавал София кара колело".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай