Микаела Шифрин получи наградата "Златния скиор"

Микаела Шифрин получи наградата "Златния скиор" | StandartNews.com

Носителката на Световната купа Микаела Шифрин (на снимката) вече е носителка за първи път и на приза "Златния скиор". Те получи трофея си от Патрик Ланг, син на онователя на Световната купа Серж Ланг и вицепрезидент на AIJS. Тя е фаворит за победата в Зьолден в събота, както и за олимпйските титли на слалом и гигантски слалом в Пьонгчанг 2018. Шифрин получи наградата си по време на Форум алпина, който по традиция се провежда в Зьолден ден преди старта на новия сезон.
Именно там бе обявено официално, че от неделя мъжете вече ще карат с нов стандарт ски в гигантския слалом. Заради многото контузии в последните години от ФИС се съгласиха да намалят радиуса на ските от 35 м на 30. Главния съдия при мъжете Маркус Валднер пък обяви, че са предложили от сезон 2020/21 от програмата на Световните купи да отпадне суперкомбинацията. Причината е, че дисциплината не е толкова атрактивна. Решение за това обаче ще се вземе на конгреса на ФИС в края на май 2018-а година в Гърция.
Най-успешната алпийка Линдзи Вон ще дойде в България още догодина. Това разкри Скоростната кралица в Зьолден, където на 28 октомври се открива сезона в Световната купа. "Имам прекрасни спомени от България и особено от феновете, коментира Вон. Тя има апартамент в Пирин Голф клуб, който получи като награда за победата си в супер-гигантския слалом в Банско през 2012-а година. За нея това бе 51-и успех за СК. В момента тя има 77 победи и е само на 9 от легендата Ингемар Стенмарк, който има 86. В събота тя ще стартира в гигантския слалом, въпреки, че това не е от любимите й дисциплини. Заради големия брой отсътващи поради контузи алпийки Вон е преценила, че има добър шанс отново да атакува голямата световна купа. Най-сериозната й конкурентка за това ще е настоящата №1 и носителка на Кристалния глобус Микаела Шифрин. Новата звезда на алпийските ски получи вчера в Зьолден наградата "Златния скиор", която се дава на най-добрия скиор за предния сезон от фондацията на Серж Ланг, който е основател на Световната купа. За американката това е първа подобна награда.
Неприятна изненада от времето получиха организаторите на откриването на сезона за Световната купа в Зьолден. След като в четвъртък времето бе слънчево и перфектно за ски в петък задуха силен вятър, падна мъгла и за капак заваля дъжд. Заради лошото време домакините осигуриха моторни шейни, които да качват състезателките за тренировка, защото сутринта кабината на глечтера Ретенбах работеше само до междинна станция.
Според последната прогноза за събота, когато трябва да карат дамите очакванията са за вятър със скорост от 50 км/час. За неделя пък се чака снеговалеж. Очакванията са женските стартове да бъдат наблюдавани от поне 10 000 зрители, а мъжките от двойно повече фенове.
Стартовете в Зьолден са 20-и за СК, като цената за ВИП пропуските на ден е от 250 евро. Американците изтеглиха от участие в последния момент легендата Боде Милър. Непослушното момче на световните ски пропусна последния сезон заради скандал с "Хед". При действащ договор с "Хед" Милър обяви, че иска да кара с американските ски "Бомбър" и естествено получи отказ. За да не плаща милиони обезщетение той предпочете да изчака края на миналия сезон, когато му изтече договора с "Хед". По програма гигантския слалом на дамите ще стартира в 11,00 ч (бъл.вр), а втория манш е от 14,00 ч. Пряко у нас ще ги излъчват БНТ и Евроспорт. По същото време в неделя са стартовете на гигантски слалом при мъжете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай