Мароканец спечели маратон Варна

Мароканец спечели маратон Варна | StandartNews.com

Маратон Варна се превръща в емблематично за града събитие

Мароканецът Абделади Тиар спечели втора поредна победа от веригата маратонски бягания в България. Днес 36 годишният атлет триумфира и във Варна, след като преди месец грабна златото в Стара Загора. Така Тиар се нуждае да завърши в тройката на Маратон София за да си осигури супербонуса от 20 000 лв., предоставян за най-добрия в трите бягания. И при жените една атлетка си запази шанса да грабне голямата награда. Бронзовата от Стара Загора Рут Матебо сега финишира първа във Варна и така й необходима задължителна победа в София през октомври за да си осигури джакпота.

За втора поредна година Маратон Варна се превърна в голям празник за града. Хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала за да изживеят незабравими емоции със събитието, станало вече емблематично за града. И тази пролет проявата е част от веригата състезания, преминаващи под мотото „Бягането като начин на живот"

Старт на маратона даде министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Щастлив съм да открия това събитие, което за кратко време се превърна в неделима част от имиджа на град Варна. Виждаме на старт повече участници, по-класни атлети и амбицията ни е така да надграждаме от година на година," с тези думи министър Кралев пожела успех на участниците.

Сред официалните гости и наградилите призьорите бяха още кметът на Варна Иван Портних, Анатоли Илиев - един от основните организатори на събитието и орг. секретар на „София – Европейска столица на спорта", Кристиан Димитров директор Дирекция „Спорт" към Община Варна, Бончо Бонев - председател на СК „Черно море Атлетик" и технически делегат на БФЛА и др.

Конкуренцията на елитните атлети роди нови рекорди на варнеското трасе в трите дистанции при жените и в две при мъжете. С най-голямо внимание бе следена борбата на участниците в класическия маратон. Кенийци и мароканци водиха епична битка до последната обиколка. Тримата мароканци действаха солидарно, атакуваха успешно и пристигнаха заедно на финала, където Абделади Тиар спря хронометрите на 2.20:32 ч., за да изпревари с няма и метър миналогодишния шампион тук Ахмет Насеф, трети е Юсеф Сбаи. Най-бърз от българите бе Димчо Мицов, завършил шести за 2.41:58 ч.

При жените пък триумфът бе за Кения. Рут Матебо запази повече сили в края на бягането и изпревари с 14 секунди Бетелеем Серб от Етиопия. Резултатът на Матебо е с над 20 минути по-добър от миналогодишния рекорд на трасето. От българките първа финишира Борислава Видева, резултатът 3.32:42 ч. я нареди четвърта.

Рекорди имаше и във всички останали бягания и при мъжете, и при жените. Втора поредна победа в България записа Оливера Йевтич, сръбкинята грабна златото на 16.8 км, след като преди месец спечели полумаратона в Стара Загора. При мъжете на 16.8 км най-бърз в морската столица бе кениецът Самюел Ниабай, следван от трима негови сънародници и веднага след тях - съответно пети и шести - се наредиха олимпиецът от Рио Митко Ценов(54:46 мин.) и неговия треньор Йоло Николов(55:17 мин.).

Единствената българска победа извън масовото бягане регистрира Радосвета Симеонова, спечелила на 8.6 км. При мъжете на същата дистанция номер 1 е Мозес Комон от Кения. В масовия старт на на 2 км най-бързи бяха добруджанката Карина Георгиева и Аледжан Ниази при момчетата. Най-малкият стартирал бе 5-годишният Христо Тошев, а най възрастният участник в класическия маратон бе 69-годишният Стоян Ненов. Колорит в колоната на 8.4 км внесоха семейство Юсеинови от Джебел(баща с две дъщери) и семейство Марулеви от Варна(баща с дъщеря и син).

Общ награден фонд 49 000 лв.

Общият награден фонд и тази година бе 49 000 лв., разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените получиха по 8 000 лв. Във Варна бяха раздадени много призове за участниците в масовите бягания. Първите финиширали в тях получиха предметни награди – спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Отново с благотворителна кауза

И вторият Маратон Варна бе с благотворителна кауза. Няколко благородни инициативи съпъстваха проявата. Маратонът подкрепи инициатива Wings for Life World Run, която с общ старт на повече от 200 000 професионални бегачи и любители, известни личности, спортисти, публични компании, различни общности и неправителствени организации от целия свят, обединява усилия за една кауза – да се намери лек за хората, борещи се с гръбначни заболявания или травми.

Успоредно с маратона се състоя и програмата на Световния ден на предизвикателството, която включваше много спортни занимания. Площад „Независимост" пред операта се превърна в огромна сцена, с изпълнения на духов оркестър, мажоретки, много демонстрации, танци, песни, през целия ден бе пълно със забавления, които вече традиционно превръщат маратона в едно от празничните събития за града. Проявата тази година бе под егидата на инициатива Варна – Европейска младежка столица.

ПРИЗьОРИТЕ НА МАРАТОН ВАРНА 2017

42.195 км
МЪЖЕ: Абделади Тиар(Мар) 2.20:32,1 ч., Ахмет Насеф 2.20:32,7, Юсеф
Сбаи(Мар) 2.20:33,4 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо(Кен) 2.44:57,0 ч., Бетелеем Серб(Ет) 2.45:11,6, Бети
Чеплетинг(Кен) 2.49:20,1 ч.

16.8 км
МЪЖЕ: Самюел Ниабай(Кен) 51:03 мин., Бенард Матека(Кен) 52:42, Хенри
Кембой(Кен) 53:47 мин.
ЖЕНИ: Оливера Йевтич(Сър) 1.01:21 ч., Тереза Квамбока(Кен) 1:04,01,
Маринела Нинева(Бъл) 1.05:19 ч. .

8.6 км
МЪЖЕ: Мозес Комон(Кен) 26:45 мин., Стоян Владков(Бъл) 26:48, Иво
Балабанов(Бъл) 26:54 мин.
ЖЕНИ: Радосвета Симеонова(Бъл) 31:34 мин., Христина Козарева(Бъл) 33:50,
Габриела Красимирова(Бъл) 33:59 мин.

Пълни резултати и много снимки от Маратон Варна ще намерите на:
http://marathonvarna42km.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай