16:05 ч.

18.04.17

5 мин.

0

6

0

Кралев: Топалов, какво става с шаха?

от редактор |

Кралев: Топалов, какво става с шаха?

Действал съм според законите, категоричен е бившият министър


Бившият министър на спорта Красен Кралев се защити по обвиненията, които бяха внесени срещу в прокуратурата от страна на Веселин Топалов. Ето какво написа Кралев:


                              ОТГОВОР


наГ-н Красен Кралев /бивш Министър на младежта и спорта/ на Сигнал от 18.04.2017 г., изнесен от Фондация „Веселин Топалов"относно извършени незаконосъобразни действия


С настоящия изразявам категоричното си несъгласиесъссъдържащите се в Сигнал от 18.04.2017 г. твърдения относноизвършени от мен незаконосъобразни действия, в качеството ми на Министър на младежта и спорта чрез пристъпване към прекратяванена договори за предоставяне право на ползване на ПФК „ЦСКА" АД. Безспорно, със заповеди от 14.07.2016 г. Министерство на младежта испорта /ММС/ е прекратило сключените с ПФК „ЦСКА" АД договори заползване на спортен комплекс „Българска армия" и тренировъчнафутболна база „Панчарево". Прекратяването е обосновано с изпълнение на законови изискваниясъгласно Правилника за прилагане на закона за физическотовъзпитание и спорта, както и защита интересите на Държавата и ММС. Категорично отхвърляме твърдението, че:- прекратяването е неоснователно - прекратяването се явява „съществена причина за лишаването накредиторите на „Професионален футболен клуб ЦСКА" АД отвъзможността да получат справедливо удовлетворяване чрез изпълнението на оздравителна програма, в сравнение с това, коетобиха получили при осребряване на активите от масата нанесъстоятелността на дружеството. "Неизпълнението на оздравителна програма на ПФК „ЦСКА" АД няма нищо общо с действието на двата договора за право наползване.


В хода на производството по несъстоятелност са представени дваоздравителни плана от 24.06.2016 г. и 27.06.2016 г.., внесени от синдикана дружеството и от самото неплатежоспособно дружество. Идвата плана са страдали от множество съществени недостатъци /едно от които е предварително писмено съгласие на министъра нафинансите за предвиденото намаляване, отсрочване и разсрочване напубличните вземания съгласно чл. 189, ал. 1 от ДОПК/, които посмисъла на Търговския закон са възпрепятствали тяхното разглеждане от съда и евентуално приемане от кредиторите надружеството. В тази връзка, СГС е дал изрични указания сразпореждания от 04.07.2016 г. и 05.07.2016 г. до синдика и ПФК „ЦСКА"АД за отстраняване на нередовностите с предупреждение, че впротивен случай оздравителните планове няма да бъдат допуснати до разглеждане от събранието на кредиторите. В предоставения срок, сочените от съда пороци не са отстранени, което е дало основание на СГС с определения да разпореди, че не допуска до разглеждане двата оздравителни плана. Горните факти ясно доказват, че неприемането и неприлагането на оздравителна програма на ПФК „ЦСКА" АД е свързано с други причини, които са били налице преди прекратяване на дватадо говора, и нямат нищо общо с действията, предприети от ММС.


Каквито и сериозни намерения да е имало да се финансираизпълнението на оздравителен план на ПФК „ЦСКА" АД, каквито и гаранции да са били предвидени в оздравителния план за погасяване на 100% от вземанията на държавата /както твърди автора насигнала/, то същите нямаше да могат да бъдат изпълнени, защото СГС не е допуснал въобще до разглеждане цитиранитеоздравителни програми! На второ място, прекратяването на договори е извършено с оглед спазване на законовите изисквания на чл. 73, ал. 4, т. 1 от ППЗФВС. Заиграването на г-н Топалов с тълкуване на смисъла на правната норма не променя факта, че същата установява, че не може да бъде наемател на имот публична държавна собственост юридическо лице, което е в производство за обявяване в несъстоятелност. Не случайно законодателя е вменил тази забрана за да бъдат защитени интересите на Държавата. Предприетите от мен действия са били обосновани именно със следване на тази цел. При изследване на действията ми в този контекст, г-н Топалов следваше да вземе предвид и допълнителни факти, свързани с праватана ММС като кредитор на ПФК „ЦСКА" АД. ММС е предявило вземания към неплатежоспособното дружество в хода на производството по несъстоятелност в размер на 929 109, 14 лв., които вземания са изцяло свързани с неплатени задължения на ПФК „ЦСКА" АД за данък сгради и такси смет, конкретно за имотите, предмет на дватадоговора за ползване и произтичащи от двата договора.


Синдикът надружеството не е приел предявените вземания, а СГС е потвърдил неговото решение с аргументите, че ММС може да търси тези вземания като обезщетение по договорите едва след като същите се развалят, т.е. наличието на действащите договори прегражда защитата на ММС като кредитор. Горното обосновава, че ММС е следвало да пристъпи към упражняване на правата и задълженията си по ЗФВС и договорите заправо на ползване , защото е нямало друг начин да защити правата си като кредитор, да защити обществения интерес от опазване и поддръжка на обекта – публична държавна собственост. Не на последно място, искам да обърна внимание на подателя насигнала, че незаконосъобразност на действията на ММС и в частност на министър Кралев в този казус безсъмнено няма и това ще бъде доказано от органите на Прокуратурата, но г-н Топалов може да упражни своята гражданска съвест като извърши контрол на действията на органите и лицата в Българската федерация по шах. През 2016 г. въз основа на Доклад на Инспектората по чл. 64 а/ЗФВС иАДФИ със Заповед на министър Кралев е спряно финансирането на федерацията поради установено нецелесъобразно разходване на представените й финансови средства. Нарушения, които са установени по предвидения законов ред, а не твърдяни с манипулирана и необективна информация, изнесена помедиите.


 


 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

опетков · 13:13 · 29.04.2017
Какво точно не разбрахте, писачи неграмотни. Министерството прекратява договора с фалиралото дружество, за да може да предяви иск към него. Нахалство е от страна на ЦСКА да има каквито и да било претенции към държавата. А предявените обвинения отстрана на Топалов към министъра са смешни. От друга страна поздравявам Топалов, ако е заявил, че е на страната на Украйна.
Потребител · 12:55 · 20.04.2017
Единият от двамата спорещи определено си тежи на мястото и го е доказал с големите си успехи в шах-мата. Другият...... спортен министър /бивш/??????????? ............................
Потребител · 22:19 · 20.04.2017
@Потребител Не е въпроса кой тежи и кой не, става въпрос за едни пари и съдебни спорове. Моите дълбоки уважения към В. Топалов, но като всяка звезда, и той действа емоционално, както беше преди 3 години: "Солидарен съм с Украйна!" Нещата изглеждат прости, обаче се решават по сложен начин, ако въобще е възможно да бъдат решени. Другото е профанация.
Потребител · 21:53 · 18.04.2017
Рeдакторът e пълeн малоумник, до кога уважаeми олигофрeни?
внесени срещу в прокуратурата
С настоящия изразявам категоричното
несъгласиесъссъдържащите
18.04.2017 г.
относноизвършени
младежта испорта
заползване
изискваниясъгласно
и т.н и т.н.
Ако взeма eдно лапи от 1-ви клас то щe напишe по-грамотна статия
Бактън от нeграмотни наркомани и алкохолици в мeдиитe
Здравей България · 20:33 · 18.04.2017
Кралев, лъжците в кой кръг на ада бяха? Към това крадец и измамник. Браво на Бочко мутрата. Гласувай за идиоти Българино.
Потребител · 19:12 · 18.04.2017
Браво, отговорът e по-сложeн от цeлия шах във Всeлeната, дажe дори дъската да имашe 100 х 100 полeта размeр,
битият - бит , "изиграният" - "изигран", ... И пак смe в "патова" ситуация !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент