Hyundai Racing Trophy спечели рали „Сливен"

Hyundai Racing Trophy спечели рали „Сливен" | StandartNews.com

Победител в петия кръг на Hyundai Racing Trophy на рали „Сливен" е Симеон Симеонов, 18-годишният пилот е първи в клас „Джуниър" на „Балкан Рали Трофи, екипажите на Hyundai Racing Trophy са на първите четири места в клас RC5

Сливен, 03.09.2017г. Отборът на Hyundai Racing Trophy спечели първо място в отборното класиране на рали „Сливен", което се проведе този уикенд. Победител в петия кръг на едномарковата надпревара е тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов. Това е и пета поредна титла в шампионата за 18-годишния пилот. Той взе и купата за първо място на „Балкан Рали Трофи" в клас „Джуниър", а екипажите на Hyundai Racing Trophy безапелационно се наредиха на първите четири места в клас RC5 в Българския национален шампионат.

Симеонов победи в 6 от 13-те отсечки на състезанието за време от 01:57:23.8 в тежка конкуренция с тандема Денис Станчовски/Младен Карчев, които го притискаха през цялото време, но не успяха да стопят разликата и се класираха втори с 01:57:56.9 и 5 етапни победи. Състезанието беше динамично и в него не липсваха обрати. Трета позиция извоюваха дебютантите в Hyundai Racing Trophy – турското дуо Ерен Буркай/Бора Арабаджъ с време 02:08:50.5, като изпревариха Димитър Гърков/Виктория Гъркова - 02:26:42.1, които ги водеха преди деветия кръг. И двата тандема претърпяха инциденти и се наложи бързата и своевременна реакция на механиците на Hyundai Racing Trophy.

Заслуженото първо място в отборното класиране за тима на Hyundai Racing Trophy дойде благодарение на отличното представяне на целия екип. Всички автомобили финишираха, а тандемите окупираха първите 4 позиции в клас RC5. Допълнителна помощ дойде от отличното представяне на Мартин Коев, който участва като пилот на Hyundai Racing Trophy в началото на сезона. След като премина школата на Motor Sport Academy и Hyundai Racing Trophy, той продължи в по-мощния клас RC2 и на рали „Сливен" постигна второ място в Българския национален шампионат.
На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха купи от спонсорите на шампионата – Стефан Митов, национален директор продажби на "Индустриал комерс" – официален вносител на Hyundai за България, Милен Коцев – представител на „Тотал България" и Асен Максимов от фабрика за щори и сенници „Камакс".
„Взехме максималното от това рали, а публиката беше прекрасна и ни даваше сили", каза победителят Симеон Симеонов след състезанието. Той смята, че е израснал много тази година под ръководството на треньора на Motor Sport Academy Петър Гьошев. Сподели, че ралито е било сложно, а битката с Денис го е амбицирала да усили темпото. „Надявам се да ставам все по-добър", допълни той.
Станчовски също е доволен от представянето си, но заедно с навигатора си се заканиха, че на следващото състезание ще спечелят надпреварата. „Ралито много ми хареса. Беше трудно - почти всяка отсечка беше с различен асфалт и налагаше различен стил на каране. Станахме по-бързи, намаляваме разликите със Симеон почти на всяка отсечка", обясни той.

Петър Гьошев е изключително доволен от представянето на тима в това традиционно тежко рали, което подлага на изпитание автомобилите, пилотите, а и механиците, които имаха много работа този уикенд. „Състезанието беше изключително добро за нас. Фактът, че много автомобили отпаднаха, а всички наши коли финишираха успешно е показателен. Всички се справиха добре.", категоричен е той. Гьошев е удовлетворен от представянето на Станчовски, който се бореше за победата, и от сигурната и бърза езда на Симеонов, който диктува темпото в цялото рали. По думите му турският пилот Буркай, който участва в рали едва за трети път в кариерата си, има страхотно бъдеще с бързината и интелекта си.

Десетият състезателен етап и първи в неделя беше „Абланово" 1 – 11.3 км. Тук Станчовски показа решимост за победа и стигна с една десета по-бързо до финала. Той постигна време от 07:57.3, следван от Симеонов с 07:57.4. Гъркови финишираха трети с 08:00.8, а Буркай и Арабаджъ за 08:16.4.

Единайстата отсечка „Чуката" 1 – 11.21 км, отново донесе победа за нахъсания Денис Станчовски, който я преодоля за 06:47.5. Пет секунди по-бавен беше Симеон Симеонов, който финишира с време 06:53.2. Гъркови изминаха разстоянието за 07:02.4, а Ерен Буркай се забави заради катастрофа, която причини сериозни щети по предницата на автомобила. Наложи се механиците скоростно да ремонтират колата и екипажът успя да се вмести в контролното време, като завърши с 07:57.8. „Много сме благодарни на целия екип и специално на механиците, които реагираха навреме, за да можем да продължим състезанието", заяви Буркай след ралито. Той и навигаторът му са впечатлени от възможностите на колата Hyundai i20 Coupe R, чийто баланс и мощност помагат за удобството и сигурността в завоите, а рали „Сливен" им е дало много ценен опит с изключително разнообразните си трасета.

Дванайстият етап „Абланово 2" – 11.3 км, взе убедително Симеонов с 07:56.2, а Станчовски остана на 4 секунди след него с 08:00.1. 3. Гъркови отново изпревариха Буркай и Арабаджъ. Те постигнаха време от 08:06.4, а конкурентите им 08:19.6.

Надпреварата на последната тринайста състезателна отсечка „Чуката" 2- 11.21 км, окончателно затвърди първенството на Симеон Симеонов. Той я взе най-бързо и постигна време от 06:44.2. Станчовски остана зад него на 4 секунди разлика с 06:48.3. Буркай завърши трети 07:13.7. Гъркови претърпяха инцидент с автомобила си, след като се завъртяха на финалното спускане и им отне 23:07.6, за да завършат. В техния екипаж се наложи рокада, след като часове преди началото на рали „Сливен" Виктория Гъркова получи контузия на крака. Затова тя седна на навигаторското място, а автомобилът бе пилотиран от нейния баща – Димитър Гърков. И двамата нямат опит в такива роли, но въпреки това успяха да финишират в това невероятно тежко състезание. Те споделиха, че са научили много, а опитът на Виктория на дясната седалка ще й помогне да бъде по-дисциплинирана като пилот.

В петък и събота състезанието предложи много динамика на състезателите. Симеонов взе 4 етапни победи, а Станчовски 3. По време на петата отсечка „Българка 1" – 14.84 км, се случи двоен инцидент с автомобили от други отбори, който не позволи на четирите Hyundai i20 Coupe R да стартират и те получиха служебно време - 09:36.9, тъй като етапът беше спрян. Най-много затрудни участниците отсечката „Стара река", която беше изпълнена с фракция и тежки завои.

Рали „Сливен" се проведе от 1 до 3 септември с общо 13 състезателни етапа и 177.45 км.
Остава още един кръг от третия сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Той ще се състои на рали „Стари столици" на 7-8 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай