Банско взе титлата Европейски град на спорта

Банско взе титлата Европейски град на спорта | StandartNews.com

Два български града бяха оценени високо на годишната церемония на ACES Europe в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визити на „Оценителната комисия" в България и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, ACES Europe обяви Стара Загора за „Град на спорта" през 2017 г. и Банско за „Малък град на спорта" през 2017 г. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

Традиционно, отличията се връчват от председателя на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe) г-н Джан-Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам.

Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова прие ценния сертификат, а поздравленията и удостоверението за признанието на Банско бе връчено лично на кмета Георги Икономов в присъствието на неговия заместник с ресор „Спорт" Стойчо Баненски. Чахова и Икономов благодариха за високата оценка, като заявиха, че получените титли са престиж, но и нова сериозна отговорност пред техните съграждани.

Всички те бяха в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Ковачев за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Ковачев е президент на Консултативната група на ACES Europe и е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди две години званието Европейска столица на спорта.

Евродепутатът изнесе пред пълната зала в Парламента на Стария континент прочувствена реч за ролята на спорта за бъдещето на обединена и силна Европа. „Спортът е важен не само като здравословен начин на живот, но и като обединител на нациите. Горд съм, че Стара Загора и Банско се присъединяват към отличените градове в Европа, а София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 г. Елате в българската столица за да видите с очите си уникалната комбинация на град в планината и планина в града," заяви Ковачев и изрази благодарност към Европейския парламент за силната подкрепа на инициативата в присъствието на еврокомисаря по „Образование, спорт и младежки политики" Тибор Наврачич. До този момент четири български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас и Русе бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015 и 2016 г. ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта" (т. 50).

Звания
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с аселение от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители.

Проект
Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта" (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага.
Стандарт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай