Българин с медал от световното издание на "Presidents Cup" – G2

Българин с медал от световното издание на "Presidents Cup" – G2 | StandartNews.com

Поредният медал за българското таекуондо донесе Калоян Бинев на един от най-тежките и престижни световни турнири по таекуондо "Presidents Cup". Среброто Калоян спечели в Агадир, Мароко на турнир с ранг G2, който удвоява не само точките за световната и олимпийски ранглисти, но и конкуренцията при участниците.

Докато сестра му Елена Бинева, заедно с ансабъла ни по художествена гимнастика покориха всички върхове по време на Световната купа на родна земя, Калоян донесе слава и медал за България от далечна Африка.
Интересното е, че и двамата Биневи триумфираха втори, след като Елена се класира втора по красота в своя спорт, а Калоян стана втори по сила в света на таекуондо. Амбициите и на двамата обаче са следващият път да окупират първото място.
В Мароко, Калоян премина през шест кръга и пет дръзки битки до среброто. Заради доброто си класиране в световната ранглиста той пропусна първия кръг. Още със страта във втория кръг, той елиминира представителя на Великобритания с убедителна разлика. Победата го отведе при състезател на домакините, който също не бе пожален от младия Бинев и с 15:11 мароканеца бе повален. В третата си среща нашето момче отвя и хърватин с 21:18, а победата донесе сигурен медал за Калоян.
На полуфинала Кало срещна вицесветовния шампион от Португарлия – Нуно Коста. И тук Бинев не остави шанс на противника си и победата му с 12:10 го прати директно на финала. Там българският национал в кат. до 63кг. се изправи срещу многократния златен медалист – Маркос Кабалера от Испания и след успорвана битка се окичи със сребърен медал.
Така, само месец след като стана първият българин със златен медал при мъжете (минути преди Влади Далаклиев да спечели второто злато) от турнир с ранг G2 в Египет, Калоян за втори път доказа българската сила в таекуондото и стана първият българин с медал от световното издание на "Presidents Cup" G2. С този триумф, младият Бинев си осигури покана за предстоящите серии на Гран При по таекуондо. С това идва и следващия прецедент и България за първи път в историята на таекуондо ще има двама участника на Гран При, от където медалите носят почти сигурно участие на Олимпийските игри в Токио.
Калоян Бинев и треньорът на националният отбор - Теодор Георгиев се прибират в България днес в 22,10ч на Летище София, терминал 2 с полет от Франкфурт, където ще ги посрещнат феновете на таекуондо и родният спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай