Американка подобри рекорда на Йорданка Донкова

Американка подобри рекорда на Йорданка Донкова | StandartNews.com

Американската атлетка Кендра Харисън подобри в Лондон световния рекорд на 100 м с пр. на Йорданка Донкова, който бе поставен на 20 август 1988 г. – 12.21 сек.

Новата най-бърза атлетка в дисциплината финишира за 12.20 сек. (вятър +0.3 м/сек.) на турнира от Диамантената лига в Лондон. Така българската атлетика остана само със световния рекорд на Стефка Костадинова на скок височина (209 см). Донкова остава второ в ранглистата, а Гинка Загорчева (12.25) е трета. Кендра Харисън победи и в серията в Лондон, като премина дистанцията за 12.40 сек. През сезона американската хърделистка имаше 12.24 и сериозно заплаши още тогава рекорда на Донкова. Втора в Лондон финишира друга американка Бриана Роулинс с 12.57, а трета е сънародничката им Кристи Кастлин с 12.57

"Исках да дойда тук и да направя това, което сама знаех, че мога да сторя. А именно - да подобря световния рекорд. Не мога да опиша колко съм щастлива, че успях да го постигна", сподели веднага след финала щастливата американка. Не е ясно обаче дали Кендра ще представя САЩ на олимпиадата в Рио, защото на първенството и квалификация в Юджийн тя се провали и остана едва 6-а, а право получават само първите 3 атлетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай