Трудно се дават пари за футбол

Трудно се дават пари за футбол | StandartNews.com

Без ясен план школите не работят, смята шефът на "Локо" (СФ)

ЦСКА трябваше да започнат с нас на чисто, смята Иван Василев

Президентът на "Локомотив" (София) Иван Василев винаги е интересен събеседник. На фона на всички смислени и безсмислени драми около ЦСКА това лято, "червено-черните" и техният шеф очакват решението на БФС дали ще ги допусне до завръщане в професионалния футбол и участие в "Б" група, след като 1 година ритаха по селата в четвърта дивизия. "Стандарт" гостува на Василев в офиса му близо до стадион "Локомотив" за да внесе повече яснота около бъдещето на "железничарите", развитието на ДЮШ на отбора, както и ситуацията в родния футбол като цяло.

- Да започнем с най-важния въпрос за феновете на "Локомотив" (София). В коя група ще играе отборът през новия сезон?

- Искрено се надявам да започнем в "Б" група. За там и се подготвяме. Целият ни план - тренировки, мачове, футболисти, са насочени към втория ни ешелон. Направили сме всичко необходимо. Днес (б.р. вчера) ще подадем и последните документи, нужни за лиценза. Надявам се да няма проблем и да стартираме в "Б" група.

- Кога ще стане ясно?

- На 25 или 26 юли. Очакваме от БФС да се произнесат и да ни дадат право на участие. Смятам, че няма да има никакви проблеми, защото сме изрядни. На 99% мога да кажа, че "Локомотив" ще играе в "Б" група.

- А след това?

- Бъдещето ще покаже. За "А" група не можем да мислим към момента. Цел номер 1 пред "Локомотив" е да се стабилизира финансово. Това е много лесно да се каже, но е изключително трудно постижимо. В последната година хвърлихме с моите партньори огромен труд за "Локомотив". Направихме безброй срещи и разговори.

Доста съм уморен, признавам си

Но все пак направихме нещо, изградихме една основа. Цел номер 2 е отборът да бъде на ниво. Знаете, че има голяма разлика между четвърта дивизия на България и "Б" група. Ако успеем да изградим боеспособен тим, който да завърши над средата на класирането в "Б" група, ще е много хубаво.

- Търсите ли още помощ?

- Да, непрекъснато. Но няма много, да си призная честно. За съжаление към момента нямаме ясен бизнес план за години напред. Но имаме огромно желание. Вярвам, че нещата ще се оправят. За момента най-важно е и държавата да помогне.

- Разкажете за треньорската рокада?

- Антон Велков поиска да се развива на друго място. Нямаше никакви противоречия, нито негативни емоции. Проведохме с него подробен разговор и той заяви своето желание. Аз му благодаря за отличната работа, която свърши и му пожелавам успех в бъдеще. Надявам се новият треньор Ангел Колев да свърши още по-добра работа.

- Преди време казахте, че ще имате сили да се оправяте до "В" група с "Локо". Сега как са нещата?

- Трудно ми е. Но това е положението. Със сигурност няма просто ей така да се откажа. Искам да видя "Локомотив" обратно където му е мястото. В елита. И да залага на таланти от школата си, както винаги е правил.

- А как върви именно възраждането на ДЮШ?

- Нещата се случват. Построени са доста неща вече. Искам да използвам възможността да благодаря искрено на Иво Паргов и целият екип на "Актавис", без който това нямаше да е възможно. Заради тях в момента знаете, че
децата ни са на световното клубно първенство
за малчугани, каквото представлява "Готя Къп". Сега преди малко ми се обадиха, че отново за победили. За четвърти път.

- Разкажете повече за самия турнир "Готя Къп", бяхте там миналата седмица.

- Нещо уникално е. Организацията е на повече от световно ниво. Има страхотно много публика.

Само на откриването имаше над 60 000 души

А това е турнира за деца. В него участват на 1700 отбора. Представете си. Мечтая си някой ден и България да организира нещо подобно, разбира се в по-малки мащаби. Но важното е, че самите деца са радват. Усмивките им не слизат от лицата. Направо се раждат наново като дойде време за мач. Горд съм наистина. Освен това "Готя Къп" е ценен опит за тях. Мирогледът им се разширява.

- Като заговорихме да детски футбол, смятате ли, че в България има достатъчно квалифицирани треньори, които да подготвят младите играчи за професионалния футбол?

- Първо искам да кажа, че за треньори на мъжки тимове имаме отлични специалисти. Вижте Станимир Стоилов, Димитър Димитров, Стойчо Младенов и други. За малка страна като нас това е голямо богатство. Има обаче един проблем. Всички те са българи и като такива трудно пробиват на запад. Ако да речем Мъри Стоилов беше германец, то със сигурност лесно щеше да си намери работи и в отбор от Висшата лига на Англия, да речем. Колкото до треньорите при подрастващите имам наблюдения, че има желание за работа. По-скоро методиката е сбъркана. Сега в "Локомотив" се опитваме да наложим такава от "Аякс". Ще изисквам треньорите на работят по строго определен ред за всеки тренировъчен ден. А не, който както прецени. В последните години всички треньори вече използват интернет, за да обогатяват арсенала си от познания. Но това не е достатъчно. Ако нямаш строго изградена методика на работа, трудно може да се получи нещо. Например имам наблюдения, че треньорите просто отиват на тренировката, хвърлят топката на децата и им казват: "Играйте мач" или "тренирайте тази и тази комбинация". Според мен това не е правилният начин. Освен това самите треньори трябва да бъдат още по-добре подготвени. Сега отново благодарение на "Актавис"

ще изпратим наши специалисти в чужбина да се учат

Но те не могат просто да отидат и да гледат. Трябва да знаят език, да имат по-подробна представа за това, което ще видят. Всичко това изисква подробна програма и план.

- Как гледате на настоящите събития в елита на българския футбол и по-специално това, което случва на ст. "Българска армия"?

- Като всеки човек, който следи подробно футболът у нас имам мнение. Вчера ми звъннаха хора от ЦСКА да ми кажат, че почнат на чисто, както и нас. Аз миналата година ги чаках 3 кръга да започнат с нас от четвърта дивизия и не ги дочаках. Ако тогава го бяха направили сега вероятно и двата отбора щяхме да сме в "Б" група. И пътят щеше да е много по-лесен и бърз към "А" група. Но те избраха друго развитие. Това е тяхно право.

- А какво е мнението ви за представянето на нашите отбори в евротурнирите?

- Положително. "Лудогорец" дава сериозна заявка. Смятам, че могат да отстранят "Цървена Звезда". Играят много силен футбол. Приятен за гледане. Надявам се на добро представяне от "Левски" и "Берое". "Славия" направи много силен първи мач срещу "Заглембе". Бях на стадиона и останах много приятно изненадан. Хваля "белите", защото те налагат много юноши. Преди време те построиха терени и сега започнат да обират плодовете. Целта е на "Локомотив" също е такава. Да изкарва максимално много деца и да ги продава. Винаги е било така.

- Какво мислите за внезапните изисквания за стадионите в "А" група, които реално оставиха половината отбори без дом поне до Нова година?

- Одобрявам го с две ръце. По-хубаво така да стане и клубовете да оправят стадионите си. Защото ако не бяха затегнали правилата, клубовете отново щяха да се ослушват. Правилата трябва да се спазват и сега вече нямат избор и ще си оправят стадионите, което е много добра новина. Но отново го казвам - много е важно държавата да помогне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай