Спомени за строежа на "Герена"

Обикаляхме заводите за дарения, а в събота и неделя работехме, разказва бившият шеф на клуба Асен Младенов

Спомени за строежа на "Герена" | StandartNews.com

Още преди години "Стандарт" разкри от първа ръка историята за създаването на стадион "Георги Аспарухов". Бившият председател на "Левски" в годините на соца Асен Младенов разказа през март 2007 г. как със собствени пари и труд привържениците на клуба са вдигнали от бунището днешния стадион.
Историята му започва от 1957 г., когато начело на СССР вече е Хрушчов и върви курса на десталинизация. Това дава възможност на прекръстения в "Динамо" по съветски образец легендарен клуб на "сините" да си върне името "Левски" (отнето му с решение на ЦК на БКП от 27 август 1949)

----

"Тогава продължихме да играем мачовете си на игрището на "Динамо" в квартал "Иван Вазов". То не представляваше нищо. Вярно, бе голямо, но когато завалеше дъжд, ставаше на кал. Нямаше съблекални, а дървени постройки. Имаше и барачка за обущар, който се грижеше и за всичко останало. Но все пак бе нещо", разказва Младенов. После настъпва нова реорганизация на клубовете. От разделение на профсъюзен принцип се минавана териториален. На "Левски" се пада 5-и район, който по това време е най-големият в София. "Да, но там нямаше игрище. Разговаряхме с общината и тя реши да ни отпусне място в покрайнините на Подуяне до Перловската река. Там нямаше нищо, само ями и храсталаци, в които цяла София си хвърляше боклука. Имаше и бостани, но те бяха до реката", обяснява ветеранът. "Левскарите обаче не се отчаяхме. Искахме да имаме свое игрище и то да не бъде сгурия. Първоначално плановете бяха да бъде с 2000 седящи места, но с времето амбициите ни станаха по-големи. 5000 - 10 000, а накрая и над 20 000 места.

След като построихме стадиона, решихме да го узаконим. Тогава разбрахме, че земята била собственост на ТКЗС "Шопска комуна". Но никой нито я обработваше, нито пък бе ползвана за нещо, освен да се хвърлят боклуци. Пуснахме докладна записка, за да я получим. Софийският градски народен съвет реши да ни я даде, но в замяна взе игрището в "Иван Вазов". И получихме "Герена" за безвъзмездно ползване на името на "Левски". За това има документи. Не знам защо не се показват, въпреки че имам едно наум", разказва Младенов. И се връща към началото на големия строеж.

"Първо започнахме да изравняваме терена. Идваха хора и работеха без пари. Главно събота и неделя. Понеже нямахме много средства, решихме да направим трибуните от насип. Наши привърженици, които работеха в строителството, събираха пръста от строежите на София и я караха на "Герена"", връща се назад Младенов. Един от основните начини за набиране на средства от клуба е продажбата на билети. По това време "Левски" за последен път е вдигал титлата през 1953 г., но въпреки това се радва на невиждана любов. Посещаемостта не пада под 15 000 души. "Предприятия ни подаряваха рекламни стоки, които разигравахме на томбола по време на почивката", разкрива бившият председател на "сините". Именно с пари от билети е построена козирката на стадиона и е довършен сектор "А", който единствен е изграден само от бетон. Това става благодарение на Еузебио и легендарния тим на "Бенфика" от 60-те години. По стечение на обстоятелствата Левски се изправя срещу "орлите" от Лисабон още при дебюта си в турнира за КЕШ. Истерията около гостуването на португалците в София е невероятна. Домакинът на "сините" бай Добри се възползва от това. "Стадионът тогава имаше капацитет за 20 000 души, но бай Добри без притеснение продължи да продава билети за всички желаещи. Цифрата стигна 61 000! Повечето хора, разбира се, останаха отвън. Стояха там и никой не възропта, че е излъган", разказва Младенов. Публиката на Левски дава своя дан за строежа всеки мач, но парите все недостигат. Тогава на помощ на клуба се притичат двама влиятелни негови фенове. Христаки Кънчев и Атанас Димитров от Министерството на промишлеността решават да отпуснат сериозна сума на "сините". Но това не се харесва на хората над тях.
Държавата ги погва, те губят постовете си и едва отървават затвора.

Левскарите пък започват да обикалят предприятията, за да събират дарения. Голяма помощ в това отношение оказва Георги Аспарухов - Гунди. Любимецът на мало и голямо обикаля всяка вечер заводи и цехове. "Сбирките ставаха късно. Някъде към 11 часа. Между първа и втора смяна. Не искахме да ни обвинят, че нарушаваме производствения процес. Хората даваха и парите им не отидоха напразно Изграден бе стадионът, както и помощните игрища, едното от които бе кортово. Така, че "Герена" наистина бе на всички. Стадионът беше построен "Герена" с много любов. Това даде резултат. Особено на играчите. Те спечелиха четири титли и куп купи за отрицателно време. И къде в моя разказ е държавата. Единственото подобрение, което бе направено след обединението със "Спартак" и минаването под шапката на МВР, са таблото и осветлението", завършва разказа си бившият председател на "Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай