ММС назначава комисия за оценка на терена на стадиона в Русе

ММС назначава комисия за оценка на терена на стадиона в Русе | StandartNews.com

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще назначи комисия, която да излезе със становище, чия е вината за лошото състояние на терена на Градския стадион в Русе, за чийто ремонт бяха отпуснати целеви финансови средства от държавата. Целта е да бъдат проверени твърденията и на двете страни в спора за терена на стадиона. В комисията ще бъдат поканени експерти, които да проверят дали проблемите на терена се дължат на неизправност в дренажната система или настройката на поливната инсталация, както и дали изпълнителят е спазил изискванията на работния проект.

При предаване на съоръжението собственикът Община Русе е получила „Предписание на мероприятията за поддържане на футболен терен" от производителя на тревните чимове. Затова комисията ще изиска и дневник на операциите по поддръжка на тревния чим и списъка на машините, налични на стадиона за обработка на тревните площи. Ще бъде поискан и графикът на тренировките на клуба, за да бъде проверено твърдението, че футболният клуб е провеждал повече от допустимите тренировки и мачове на терена.

Министерство на младежта и спорта беше Възложител на ремонт и модернизация на градския стадион в Русе по Договор от 14.10.2016 г., а Изпълнител е „ТАРКТУР" ЕООД. Ремонтът включваше изграждане на осветление и терен на стадиона, за да може стадионът да отговаря на изискванията на БФС и отборът на „Дунав" (Русе) да играе домакинските си мачове в Първа лига в града. Работният проект за ремонт и модернизация на стадиона е на собственика му Община Русе. Изпълнението на терена е на стойност близо 280 000 лв.

Община Русе представлявана от зам.- кмета инж. Димитър Наков е подписала с „ТАРКТУР" ЕООД констативни протоколи на 25.03.2017 г. (за поливна инсталация, дренажна инсталация и положено тревно покритие) и на 31.03.2017 г. (за конструкция на пилоните и монтирани прожектори за осветление) т.е. Община Русе е приела работата на Изпълнителя по договора. Официални мачове на отбора на „Дунав" (Русе) се играят на стадиона от 28.04.2017 г. През юни 2017 г. Градския стадион в Русе получи и лиценз от УЕФА, за да може „Дунав" (Русе) да играе мачовете си от предварителните кръгове за Лига Европа на него.

На 05.07.2017 г., 18.07.2017 г. и 16.08.2017 г. в ММС са получени писма от кмета на Община Русе Пламен Стоилов с оплаквания за състоянието на стадиона. ММС в качеството си на Възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изпратило писма до „ТАРКТУР" ЕООД (20.07.2017 г. и 21.08.2017 г.), с които е указано да провери фактическото състояние и да изпълни условията на гаранцията. По Договора между ММС и „ТАРКТУР" ЕООД е вписан гаранционен срок от 7 години за изпълнението на строително-монтажните дейности. Фирмата изпълнител е приела някои от констатираните от Община Русе дефекти извън терена и работи по отстраняването им, но не приема, че са изпълнени условията на гаранцията на терена на стадиона

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай