Борисов: Можем да отделяме по милион на година за детски футболни школи

Борисов: Можем да отделяме по милион на година за детски футболни школи | StandartNews.com

Държавата може да отделя по 1 млн. лева годишно за детско-юношеските футболни клубове в Първа лига, обяви пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов. При посещението си в кв. „Аспарухово" Бойко Борисов беше посрещнат от група деца, а на новото игрище в квартала беше разпънат транспарант с надпис: „Благодарим ви, г-н Борисов, че спасихте „Спартак Варна".

В началото на август Министерски съвет взе решение за отпускане на 1 398 000 лв. на Община Варна за реализиране на проект „Основен ремонт и реконструкция на съществуващите трибуни и терени на стадион „Спартак". Добрата новина дойде, след като ФК „Спартак" отново стъпи във владение на своя клубен стадион. Със средствата, отпуснати от държавата, ще бъде подменено тревното покритие, ще бъдат изградени нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна системи, ВиК и ел. инсталации, които са компрометирани.

„Футболните хора трябва да направят нещо", коментира премиерът по повод необходимостта от финансиране на спортните клубове. „И на „Черно море", и на „Ботев" - Враца, и на „Берое" сме помогнали за ремонтна стадионите, треви, осветление, седалки направихме, но това не е правилният път. Като държава нямаме нито желание, нито право да се месим в деянията на футболния съюз и федерациите, но един по един идвате и искате пари. Или ще сте изцяло самостоятелни, или като искате пари – да се разходват с резултат. Имаме идеи, но трябва да ни потърсите. За „А" група за детско-юношеските клубове можем да даваме по 1 млн. лева годишно. Готови сме да водим този разговор, финансовият министър ще го води, не само спортният. Даваме милиони за образование, но спортът е също част от образованието", заяви Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай