Адвокат с актьорски талант влезе в "Левски"

Адвокат с актьорски талант влезе в "Левски" | StandartNews.com

Играе в "Сватбата на Фигаро" на сцената на Народния театър

Тони Кръстев е най-търсеният юрист в гилдията на банкерите

Месец след като бизнесменът Спас Русев стана собственик на футболния клуб „Левски", на "Герена" вече имат нов Управителен съвет.

Логично най-много коментари предизвика изпълнителният директор Диана Иванова като първата жена шеф на клуба. В управата на "сините" обаче влиза още един човек, който досега е бил далеч от футболните страсти -адвокатът Стоян Кръстев. В банковите среди обаче той е сред най-известните имена. Малцина са тези, които си спомнят, че са гледали бъдещия адвокат като актьор на сцената на Народния театър през 80-те години. Със сигурност артистизмът помага на Кръстев в съдебната зала и до днес. "Някога играех дребни роли. Започнах като неподвижно храстче и стигнах до Педрильо в "Сватбата на Фигаро". Но ако приемем Шекспировия постулат, че целият свят е сцена, то всички ние непрекъснато играем някаква роля. Въпросът е ролята да е позитивна, въпреки че отрицателните герои най-лесно се запомнят. Не бих искал да я играя в живота. Искам да съм този, който дава надежда", изповядва се в едно от редките си интервюта адвокатът. Негови приятели пък го хвалят и за таланта му на певец. Затова и Кръстев често се шегува, че е можел да си изкарва прехраната на сцената. Съдбата обаче избира той да трупа слава на съвсем друго поприще.

В началото на българския преход редом с престижната и богата каста на банкерите, се заговори и за техните адвокати. Които придобиваха все по-значителна роля с течение на годините. Един от първите банкови адвокати от тези времена е Стоян Кръстев, когото всички – и приятели, и клиенти наричат Тони. Той е юристът на Банковата консолидационна компания (БКК) – един от най-важните държавни органи в началото на 90-те години на 20 век. Компанията е създадена, за да окрупни и модернизира българската банкова система и да приватизира държавните кредитни институции, както и да „изкове" новите закони и наредби, по които те да работят. Кръстев е адвокатът, който се заема с регистрацията на първата консолидирана модерна българска банка – ОББ, а след това е член на надзорния й съвет. За онова време разказва Олег Недялков, първият изпълнителен директор на трезора: „ Тони беше човекът, който регистрира ОББ, след като адвокатите на банката неколкократно се проваляха. Дойде в кабинета ми, взе документите и след два часа се върна с регистрацията. Изумен го попитах как го е направил. Много е просто, каза ми той. Твоите юристи отиват при съдията и му казват как да направи регистрацията. Докато аз го питам – кажи как да регистрираме тази банка..." Както се казва, човек с подход, смее се Недялков. Впоследствие Кръстев участва и в юридическия старт на холдинг „Доверие" - едно от първите образувания от такъв тип в новата ни история.

Не само подходът и добрата юридическа „подплънка" осигуряват възхода на кариерата на един от първите адвокати на прехода. Той е наистина човек на новото време – винаги в добро настроение, позитивен, отзивчив и с елегантен външен вид. В това отношение  е лика прилика с новия бос на "Левски" Спас Русев, който се държи като лондонски джоентълмен, добавят техни общи приятели.

Впоследствие Кръстев участва като юридически съветник в създаването и преобразуването на банка Биохим, юридически представител е и на Булбанк, член е на УС на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). Юридически съветник е и на Атанас Тилев около неговата Банка за земеделски кредит и "Дару кар". Най-голямата сага в кариерата му до сега обаче е свързана с Нафтекс, Нефтинвест банк и Петрол, където участва във всички етапи на драматичното развитие на отношенията между съдружниците Митко Събев и Денис Ершов.

Заедно с колегата си Георги Гатев, Кръстев успява да освободи от затвора след двугодишен престой там Димитър Димитров – Митьо Шашмата, обвинен за източването на 6 млн. долара от ЦКБ.

През 2003 г. Тони Кръстев е адвокат на тогавашния финансов министър Милен Велчев по делото, което Муравей Радев води срещу него за клевета. Вероятно там трябва да се търси връзката със сегашната позиция на Кръстев и новия собственик на "Левски".

На "Герена" обаче могат да бъдат спокойни, че техният адвокат в своята гилдия се радва на авторитета, който имат във футбола "сините" легенди Гонзо и Сираков. Бонусът на Тони Кръстев са аристократизмът и дипломатичността,
които са от ползва навсякъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай