Защитникът на ботевите четници стана почетен гражданин на Видин

Защитникът на ботевите четници стана почетен гражданин на Видин | StandartNews.com

Служебният защитник на заловените и съдени от турците участници в четата на Христо Ботев Илия Цанов бе обявен за почетен гражданин на Видин. Това стана на тържественото заседание на общинския съвет по по повод празника на града – Димитровден.

Илия Цанов е роден във Видин през 1835 година. Той е самоук практик юрист, който добре владее турските закони. Затова на него е възложена служебната защита на четниците. На делото, което се е състояло на 8 юни 1876 година в Русе, той защитава блестящо истината за тяхното дело – стремежа на българите към свобода. Сам срещу турските съдии печели делото и запазва живота на 13-те четници, за които в града вече били издигнати 13 бесилки.

Удостояването с почетното звание на Илия Цанов е поправка на една историческа несправедливост, каза шефът на адвокатите във Видин Кирил Груев. Това е трябвало да стане по-рано.

За почетни граждини на Видин бяха обявени и инж. Стефан Чорбанов, с чието име се свързва израстването на много жилищни и промишлени сгради и фотографът и еколог Богомил Петров, на младини световен рекордьор по вдигане на щанги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай