Загиналите с делтапланер оставят петима сираци

Загиналите с делтапланер  оставят петима сираци | StandartNews.com

Летели са на ниска височина над промишлена зона, при проблем с двигателя е трудно да се кацне, казва експерт

Общо петима сираци, сред които и бебе на 3 месеца, оставят загиналите в неделя делтапланеристи - пилотът на "Чесна" Тодор Тянов и лекарят Илиан Хаджииванов. Машината аварира и се разби на метри от бензиностанция в Казанлък към 12 часа на обяд. Делтапланерът започнал да губи височина. Пилотът го насочил към паркинга на завод "Хидравлика", но се блъснал в топола и лек автомобил. Тянов загива на място, а малко по-късно в болницата умира и спътникът му. Случаят бе поет от Националната следствена служба. Образувано е досъдебно производство. Предстои да бъдат назначени редица технически експертизи за състоянието на двигателя и самия летателен апарат. Според запознати, най-вероятно става дума за техническа неизправност, възможно е да е станало откъсване на двигателя от конструкцията Според една от версиите пилотът се е опитал да предотврати по-голяма трагедия - машината да се разбие в газовото хранилище наблизо.

Тъжен ритуал на казанлъшкото летище вчера бе предвиден за сбогуването с Тодор Тянов. 46-годишният летец приживе се смяташе за един от най-добрите пилот-изпитатели и инструктори в България. Той е работел във фирма "Авиоделта", където управлявал реактивен самолет Cessna Citation. Учил е в Селскостопанския техникум в Мъглиж, а после завършва и Института по въздухоплаване. Тянов има и диплома за капитан на кораб. Според негови познати, сред хобитата му са и музиката и сърфингът. В профила си във "Фейсбук" е написал, че харесва групата "Куиин". Тянов оставя съпруга и две деца.

Днес казанлъчани ще дадат последната си почит и към уважавания общопрактикуващ лекар Илиан Хаджииванов, който е бил спътник на Тянов по време на фаталния полет. Опелото на доктора ще бъде днес от 11.30 часа в Девически манастир "Въведение Богородично" в Казанлък. В 10 ч от автогарата в Павел баня ще тръгне автобус за всички, които искат да изпратят д-р Хаджииванов в последния му път. Роденият в Павел баня 49-годишен доктор се дипломира в Института по медицина в Стара Загора. Оставя съпруга и три деца, най-малкото от които е едва на три месеца. Освен на въздушните спортове той е бил страстен почитател и на тениса.

Вече два дни социалните мрежи са почернели от жалейки. Все още не е ясно какво точно е довело до фаталния инцидент. "Неспазване на основните авиационни правила е причината за трагичния инцидент в Казанлък", коментира пред "Фокус" Димитър Халачев, инструктор по делтапланеризъм от София. По думите му единият от загиналите пилоти е с много богат опит и запознат с всички опасности. "Когато се лети с моторно въздухоплавателно средство, трябва да се спазва такава височина, че при проблем с двигателя да може да се кацне безопасно. В случая това правило е било нарушено. Има правила, свързани с характеристиките на машината и терена под тях. Колкото по-високо се лети, толкова по-сигурен е полетът. Вместо на 100-150 м, тук се е летяло на 10-20-50 м. От такава височина като ти изгасне двигателят, нищо не може да се направи", обясни Халачев. Той допълни, че в случая в Казанлък двамата са летели над промишлената зона и под тях е имало жици, сгради, машини, коли. "Няма как да кацне там въздухоплавателно средство, което се движи с 50-60 км/ч", поясни още Халачев. Според него правилата за летене с делтапланер изискват да се използват специални терени и летателни площадки. "20-25 часа обучение са необходими, за да може човек да придобие опит и да лети сам. Има интерес от страна на младите хора към въздушните спортове, но трябва да се премине задължително съответното лицензирано обучение, да не бързат да летят сами пилотите и да придобият първо достатъчно опит. Няма смели и стари пилоти, тук смелостта не е нещо, с което да се хвалиш", коментира още Халачев. Вече има Асоциация на леката авиация, която работи върху регламентирането на летищните площадки, лицензиране на пилотите и на машините.

Контролът на свръхлеката авиация е пълна мъгла

Техническата изправност на мотоделтапланерите би трябвало да се следи от Българския национален аероклуб, регистриран към Министерството на младежта и спорта. Това обясни за "Стандарт" дългогодишен авиоексперт. Съгласно чл. 119, т.е. от Закона за гражданското въздухоплаване, обаче контролът на нетърговските полети, включително и на свръхлеката авиация, трябва да е дело на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА), включително и контролът по поддържането на летателна годност на апаратите и издаване на удостоверение за преглед на летателната годност на свръхлеките въздухоплавателни средства. Според същия член обаче главният директор на ГД ГВА може да делегира права за извършване на контрола на юридически лица, регистрирани по Търговския закон. От много години поради факта, че ГД ГВА не иска, не може или не знае как да делегира права, на практика контролът на свръхлеката авиация си остава в зона на мъглите, като най-често практически изобщо не се провежда от други, освен от лицата, които практикуват полетите, поради което са заинтересовани от собствената си безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай