Юристка протестира срещу съдебно решение с ябълки

Юристка протестира срещу съдебно решение с ябълки | StandartNews.com

Юристка, съкратена от работа протестира срещу съдебно решение с ябълки. Жената пристигна пред съдебната палата и изписа с ябълките имената на три съдийки, отсъдили според нея несправедливо. Решението на окръжните магистрати Зъбова, Пенева и Ненкова касае спор дали юристката Емилия Фотева е била съкратена правомерно и законно. Според протестираща, трудовият й договор е прекратен неправомерно от страна на работодателя - фирма подизпълнител по проекта Южен поток. На първа инстанция Фотева печели делото, но на втората в окръжен съд го губи. Юристката е убедена, че съдебното решение е несправедливо и затова решила да протестира, като изпише на площада пред съдебната палата имената на съдийките с ябълки.

До есента на миналата година Емилия е работела като юрист в компанията "Сайпем", която трябваше да монтира тръбите по замразения проект „Южен поток". През септември 2015 г. тя и още около 200 работници са съкратени. В заповедта й за съкращаване обаче е написано, че това се случва по чл. 328, т.1, ал.1 от Кодекса на труда – т.е. причината за уволнението й е, че предприятието е закрито.

„Формално няма офис, няма и дейност на площадките, въпреки че има тръби. Но те първо съкратиха работниците и после обявиха, че закриват предприятието. Ако отворите търговския регистър обаче ще видите, че бургаският клон на Сайпем все още е активно действащо дружество. Изявлението трябва да е недвусмислено не само за работниците, но и за трети лица, че ти повече няма да развиваш дейността си", твърди Емилия, която не се е отказала и обжалва решението пред ВКС.
От Бургаския Окръжен съд излязоха изявление, с което обявиха, че решението на съдебния състав е правилно и законно.
"Съдът не приема като съответстващи на гарантирания в една правова държава ред, действията на Фотева - изписване с ябълки имената на съдебен състав на площада пред Съдебната палата", се казва в извънредно съобщение на окръжния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай