Велико Търново с покана за делегация в Азербайджан

Н.пр. Наргиз Гурбанова и гостите посетиха Трапезица и университета

Велико Търново с покана за делегация в Азербайджан | StandartNews.com

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов посрещна делегация от Азербайджан, водена от Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен Посланик на Азербайджан в България, съобщиха от пресцентъра на общината. В делегацията бяха Ректорът на Славянски университет Баку проф. Нурлана Алиева, проф. Рафик Новрузов – проректор и доц. Ханъм Султанова – проректор. Те ще имат срещи с ректора и ръководството на Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий".


Представителите на един от най-големите университети в Южен Кавказ със 70-годишна история заявиха, че българският център в техния университет е най-големият и посещаван сред 11-те чуждестранни центъра в университета в Баку. В него над 50 души се обучават на български език, култура и традиции. Ежегодно се отбелязват по достойнство всички най-значими български празници.

„Очевидно е, че освен изключително красив и богат на културно-историческо наследство, градът ви е много чист и прекрасно поддържан с грижата на много добър стопанин", подчертаха гостите по време на срещата. Даниел Панов изрази своето задоволство от успешното развитие на контактите между двете страни. Той благодари за успешната реализация на проекта за социализация на крепостта Трапезица и изрази увереност, че отношенията между академичните общности ще продължат да се развиват, както в областта на образованието и науките, така и в сферата на изкуствата и културата.

Панов получи покана да оглави делегация, която да посети Баку и град Нахичеван, с който Велико Търново си партнира. Поканата бе отправена във връзка с отбелязването през тази година на 25-та годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Гостите разгледаха финансираните от фондация „Хайдар Алиев" дейности в рамките на проект за социализация на крепостта Трапезица. Впечатлени от видяното те заявиха, че този проект е илюстрация на успешните контакти и сътрудничество между двата народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай