В Бургас намаляват загубите на вода

В Бургас намаляват загубите на вода | StandartNews.com

 

Находището на минерална вода „Бургаски минерални бани" – изключителна държавна собственост е предоставено на Община Бургас за безвъзмездно управление и ползване с Решение № 39/04.02.2011г. на Министъра на околната среда и водите за срок от 25 години. За реализиране на възможностите и изпълнение на ангажиментите по Закона за водите при управлението на водния ресурс, Община Бургас кандидатства по Пилотна схема на Инвестиционната програма Минерални води на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) с проект „Изграждане на водопроводна мрежа за минерална вода, в. з. Минерални бани, гр. Бургас, общ. Бургас".
Целта на местните власти е подобряване и повишаване ефективното използване на ресурсите от минерални води на територията на в.з. Минерални бани, кв. Ветрен, гр. Бургас". Планирано е изграждане на необходимата инфраструктура за пренос на минерална вода с обща дължина 2 858 м. , и оползотворяване на топлинната енергия на минералната вода.
"Целите на проекта са в съответствие с приоритетите и целите, заложени в Общинския план за развитие на Община Бургас за периода 2014- 2020 г. и допринасят за устойчив и приобщаващ растеж чрез последователни и надграждащи мерки, свързани с благоустрояване на жизнената среда, както и показване значимостта на природните ресурси, каквито са минералните води. Основните дейности, предвидени в проектното предложение са насочени към задоволяване потребностите на настоящи и бъдещи потребители на минерални води и обхващат изграждане на 2858 м. водопроводна мрежа за минерална вода, от които захранени от сондаж Б-191 – 2472м. и 386 м. - от Сондаж 165. Топлопроводът, ще се изпълни с предварително изолирани тръби, поради изискването да бъде изпълнен по тясно трасе, в близост до други комуникации. Ще се изпълнят минимален брой съединения по трасето за по-голяма сигурност и безаварийно ползване за дълъг срок", коментира за.-кметът на Бургас Руска Бояджиева.
Проектът предвижда ремонт и реконструкция на Сондаж Б-191 и Сондаж Б-165 и включва доставка и монтаж на оборудване - помпи, арматури, тръби съпътстващи сондажа; доставка и монтаж на табло за управление с честотен регулатор, мембранен разширителен съд; магнитноиндуктивен разходомер, изграждане на техническо помещение за обслужване и обезопасяване на сондаж Б-165, ограда и санитарно охранителна зона, ще се изпълнят площадкови мрежи и осветление.
Направения анализ на настоящото състояние на инфраструктурата и управлението на минералните води показват следното: съществуващата водопроводната мрежа за минерална вода е изградена от стоманени тръби, които не са корозионно и топлоустойчиви. Регистрират се загуби по трасето, управлението на инфраструктурата е затруднено, поради това, че преминава през частни имоти. Сондажите не са достатъчно оборудвани, нуждаят се от реконструкция, а Сондаж Б-165 от разработване.
Точния размер на загубите не може да бъде дефиниран, поради лошото състояние на уредите, което налага и предвидената доставка и монтаж на уреди и съоръжения в проектното предложение.
Изградената инфраструктура в квартала ще допринесе за подобряване качеството на живот на населението в квартала и града и ще доведе до промяна в инвестиционния климат в региона и в гр.Бургас – към превръщането му в стратегически курортен и туристически център. В резултат на реализирането на проекта, чрез изграждането на нова водопроводна мрежа със съвременни материали и най-добри налични технологии ще се предотвратят загубите на природен ресурс, какъвто е минералната вода, ще се премахне потенциалната възможност от засоляване на почвите, причинявано от течовете. Ще се използва хидрогеотермалната енергия, носител на която са горещите минерални води на находището, с което ще бъдат спестени 3850.12 т. емисии за една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай