Училище на 115 г. се хваща на световното БГ хоро

Специално дърво ще украсят със 115 инициативи учениците от пернишкото ОУ "Св. Иван Рилски"

Училище на 115 г. се хваща на световното БГ хоро | StandartNews.com

На 11 май, когато Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий, Министерство на образованието и науката организира инициативата „Розите на България". Тя е насочена към българските общности зад граница и организации с български неделни училища в чужбина. Идеята е в различни краища по света да се изиграе едно и също хоро, но на него да се хванем и в България. Така на празника на светите братя на много места у нас ще се извият хора. Хороводни кръгове ще изпълнят и двора на най-старото училище в Перник, носещо името на св. Иван Рилски.

------
Участието в инициативата "Розите на България" е само едно от събитията, с които това училище ще отбележи своята годишнина. На входа на школото вече има подготвено голямо пано, изобразяващо дърво с много разперени клони. Върху това дърво със снимки и пояснения ще бъдат отбелязани 115 събития, посветени на годишнината.

Отбелязването й ще бъде през октомври, когато е най-големият църковен празник в памет на светията и пръв български будител - патрон на училището. "С 10 автобуса, както вече сме го правили, ще отидем на поклонение в Рилския манастир. Игуменът Дядо Евлогий ще оглави подобаващото богослужение, а после ще го очакваме на нашия празник в Перник", разказва директорът на училището Бойко Свиленов. Той ръководи учебното заведение вече 22 години. Близо 4 000 са учениците, преминали за това време през него и за тях той с неизменна любов казва "моите деца". Преди години, пък и сега, учениците имаха респект от директора и предпочитаха да не се срещат с него, но възпитаниците на това училище

тичат през улицата, за да поздравят своя директор

и да се ръкуват с него, независимо дали е учебно време или ваканция. "Да превърнем училището в място за добра основа за бъдещото развитие на всяко дете - това е приоритетът ми като директор", казва Бойко Свиленов. Който н го познава може и да си помисли, че това е куха фраза, но тук това изобщо не е така. В това училище от години се работи по уникална програма "Моята България". Децата получават много познания за родината, за славната ѝ история и докато пораснат научават за "отличен" урока защо трябва да се гордеем, че сме българи. Вече години наред в това училище има поредица от събития за отбелязване на датата на обесването на Васил Левски, а в самия ден учениците в униформи застават на караул до портрета на Апостола и дават клетва пред револвер кама и Евангелие.

Подобаващо се отбелязва всяка година и националният празник 3 март. Обикновено има състезание на тема "С България в сърцето". И тази година петокласниците спазиха тази традиция. В първия тур те мериха сили в познанията за историята на своя роден град и своето училище, създадено през 1903 г. от Мини Перник. Втория тур беше свързан с паметници, посветени на Освобождението като първо трябваше да бъдат подредени като картинен пъзел, а след това и да се разкаже за тях. Последният тур беше за изява на талантите.

Жури класира паралелките, но победители бяха всички

Така в ежегодния календар на събитията в това училище подобаващо се отбелязва Деня на Ботев на 2 юни. С церемония и много награди се изпращат седмокласниците., които се пръскат по други училища. Дълъг е списъкът на децата, заслужили отличия заради отличен успех, високи резултати на външното оценяване, призови места на състезания , олимпиади, турнири.

В края на учебната година всички първокласници, усвоили вече и буквите, е краснописа, са направили свой специален лист, посветен на св. Иван Рилски. Учениците от пети, шести, и седми клас преписват житието на светията, но техните листи има и "приписки". По стародавната традиция, оставена от някогашните духовници, в полето на преписаното житие децата разказват за важните събития в живота на своето училище. Водени от своите учителки те са и в местната библиотека, и в регионалния исторически музей, и по екскурзии. Всеки клас и всеки клуб по програмата "Твоят час" имат свой план за годишнината на училището.

Едно от тези събития е и откритата изложба за Деня на Европа, като първото табло е за българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата е своеобразна "алея" и е разположена в Центъра за дигитално обучение в школото. Подобна технология на образователния процес се прилага само в още едно столично училище.

През 2017 г. е изграден един от най-впечатляващите технологични проекти в българско училище. Мултифункционален иновативен център дава възможност учебният процес да се осъществява на дигитален носител - лесно достъпен и споделим с учители, ученици, родители и институции. Приложението на mozaBook Classroom позволява преподавателите да ползват огромен учебен ресурс с над 1000 3D модела, десетки интерактивни функционалности, образователни видеа и стотици работни тетрадки. Уроците се записват и се предлагат като добра практика на всеки, който ги поиска, обяснява директорът Бойко Свиленов и пуска видео да покаже как децата достигат до сърцето на някоя планета или разглобяват на части виртуални модели. Училището е сред най-ентусиазираните и активни в дигитализацията на обучението и вече има присъден статут на иновативно.

Домакинства вече четири години подред на национални конференции за внедряването на IT технологии в учебния процес. Миналата година темата беше за дигиталната учебна среда като ново измерение в образователния процес, но за петата конференция ще бъде с повече практико-приложна насоченост, уточнява Свиленов. Най-големият подарък, който училището си готви за своята 115-годишнина е въвеждането на напълно електронно образование. Проектът е спечелен и предстои в близките дни да се подпише договор. От есента учениците ще оставят учебниците в къщи, а в училище ще ползват електронни носители в обучението. Това е най-добрата възможност да учат с разбиране, а не да зубрят казва Свиленов. И продължава разказа си как модерните технологии са в унисон с патриотичното възпитание и утвърждаването на християнските ценности в живота на децата. Миналата година те изписаха с телата си България в двора на училището, сега с красивите си униформи ще извият хора като „Розите на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай