Тютюнджии чакат 8 месеца пари от гръцка фирма

Тютюнджии чакат 8 месеца пари от гръцка фирма | StandartNews.com

Ултиматумът на стотици тютюнджии към гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис" изтичат в края на тази седмица. Стопаните вече 8 месеца чакат парите си от гръцкото дружество за предадения миналата година тютюн.

„Последното обещание на гръцкия представител е плащането да се извърши до края на този месец. Хората са отчаяни, живеят на вересия. 27 души, което е над 80% от нашите тютюнопроизводители, не са взели и стотинка за предадената реколта. Не ми се мисли какво ще стане, ако гърците не платят. Хората са готови на крайни действия и протести. Аз ги подкрепям, защото са в правото си", сподели кметът на гърменското село Осиково – Митко Дедьов. Той призна, че не вярва гърците да изпълнят поетия ангажимент, тъй като до момента обещавали поне още 3-4 пъти, че ще дадат парите на всички тютюнджии. „Положението е нетърпимо. Чудим се какво да предприемем. Дано държавата ни помогне. Преди време гърците поеха ангажимент пред земеделския министър Десислава Танева, че ще се издължат. Преведоха обаче пари само на тези, които бяха предали тютюна си до средата на януари. Останалите чакаме и до днес", жалват се стопаните в село Осиково.

Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна. Заради некоректната гръцка фирма тази година тютюнджиите в селището са 4 пъти по-малко. Миналата година засели тютюн 35 стопани, а тази година те са по-малко от 10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай