Царският вагон напусна Стара Загора

Царският вагон напусна Стара Загора | StandartNews.com

Вдигнаха с кран царския вагон от ж.п. гарата в Стара Загора, където години беше съхраняван от служители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. След като бъде свалена ходовата му част, той ще бъде транспортиран до столицата, обяви БНР

По неофициална информация, царският вагон е бил поискан от кмета на София  Йорданка Фандъкова, за да бъде възстановен във Вагоно-ремонтния завод. Той тежи 18,5 тона. Произведен е през 1913 година и е използван от цар Фердинанд. В годините на народната власт е бил в композицията на т. нар. "възстановителен влак", отстраняващ повреди по ж.п. линиите.

След 1971 година е бракуван и оставен на ж.п. гарата в Стара Загора за почивка на кантонерите. През годините е силно увреден от атмосферните влияния преди да намерят пари, за да го запазят с брезентово покривало. Цялото обзавеждане на вагона е откраднато, със сигурност веднага след 09 септември 1944 година. Сега в него са останали само месинговите дръжки на вратите и махагоновото покритие на купетата. 

Идеята вагонът да остане в Стара Загора и да бъде експониран като музейна реликва е на Николай Гичев от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Няколко областни управители и кметът Живко Тодоров са подкрепяли тази идея, но досега тя не можа да бъде реализирана. 

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора, заяви пред журналисти, че няма официална информация кой е наредил царският вагон да бъде взе:  "Аз също съм подновила искането затова да бъде предоставен т. нар. царски вагон дали на областна управа или на историческия музей. Общината също заявиха, че биха могли да го възстановят и да го стопанисват, така че хората да могат да го разглеждат като една историческа реликва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай